Читај ми!

Спектакл за крај

Тридесете Летње олимпијске игре у Лондону, на којима се протеклих 17 дана надметало више од десет хиљада такмичара у 29 спортова, вечерас су свечано затворене. На спектакуларној церемонији учествовало 15 хиљада волонтера, а цео догађај уживо је испратило 80 хиљада гледалаца, као и око милијарду људи широм света. Музички уредник целокупног догађаја, Дејвид Арнолд, најавио је "најбољу журку на свету" и, чини се, није погрешио.

01.08 - Церемонија свечаног затварања је завршена. 

01.02 - Велико финале припада групи "The Who", која ће отпевати чак четири песме. Све то прати још једна доза ватромета.

00.55 - Некада популарни тинејџ бенд "Take That" певају свој хит Rule the World. Уследио је перформанс примабалерине Дарси Басел, која се придружила поворци бразилских играча. Све ово био је увод у можда и превише суптилно гашење олимпијског пламена.

00.48 - Жак Рог, председник Међународног олимпијског комитета, захвалио је организаторима, волонтерима, навијачима и спортистима. Рог је прогласио Игре затвореним. 

00.45 - "Запалили смо пламен, али смо запалили и свет. Још једном смо показали да вредимо. На томе вам захваљујем. Започели смо нешто дивно, дух Олимпијаде трајаће и даље и инспирисаће генерације које долазе. Британијо, када је ред дошао на нас, ми смо урадили све како треба", рекао је Себастијан Коу, председник организационог комитета.  

00.38 - Сада је ред дошао на Бразилце да нас забављају. Све је у знаку самбе, али и Алесандре Амброзио и Марисе Монте. Некако се нашло места и за Пелеа. Све је зачињено феноменалним ватрометом.

00.31 - У току је церемонија примопредаје олимпијске заставе. Градоначелник Лондона Борис Џонсон уручио је заставу Жаку Рогу, да би је он убрзо предао Едуарду Паесу, градоначелнику бразилског града, првог јужноамеричког града организатора овакве једне смотре. Интонирана је химна Бразила и подигнуте су заставе Бразила и Грчке.

00.23 - У част постојбине Олимпијских игара, изводи се химна Грчке. Позорница се налази на јужној страни стадиона и образује стрелицу која показује ка Рио де Жанеиру, следећем граду који ће имати част да организује Олимпијске игре. Уз звуке химне Олимпијаде, спуштена је олимпијска застава.

00.13 - На сцени је "Мјуз", који су заслужни и за званичну химну овогодишњих игара. Све је то само увод у поновно "појављивање" Фредија Меркјурија, овога пута у музикалној интеракцији са публиком. Брајан Меј и Роџер Трејлор, чланови бенда "Квин", извели су хит Brighton Rock, а одмах затим, уз малу помоћ Џеси Џеј и We Will Rock You. 

00.10 - Није могло без Монти Пајтона. Ерик Ајдл је испаљен из топа, као алузија на човекову тежњу да полети, уз прикладну музичку позадину у виду песме Always Look on the Bright Side of Life.

 

23.59 - А сада за све љубитеље бритпоп звука и Манчестер Ситија, некадашњи фронтмен групе "Оејзис" Лијам Галагер пева чувени Wonderwall.

23.57 - Из пет црних таксија, у средиште стадиона ступиле су некада популарне чланице женског бенда "Spice Girls". Певале су своју најпознатију нумеру Wannabe, чини се само наставили тамо где су стали извођачи који су наступали непосредно пре ње. 

23.44 - Време је и за мало модерног звука. На сцени је ди-џеј Норман Кук, познатији као Фетбој Слим. Својих пет минута добијају и Џеси Џеј, Тајни Темпа и Тајо Круз, сви рођени у Лондону.

23.40 - У овим тренуцима комичар Расел Бранд изводи нумеру Pure Imagination из филма Чарли и фабрика чоколаде. Бранд се ту није зауставио, па је и отпевао I Am The Walrus, погађате, песму увек присутних Битлса.

23.36 - Популарни Ед Ширан пева Wish You Were Here од групе Pink Floyd. Члан оригиналне поставе легендарног бенда Ник Мејсон је за бубњевима.

23.32 - Наступа Ени Ленокс, која изводи свој хит Little bird. Леноксова је на сцену "допловила" у тамном гусарском броду.

23.26 - Дефилују огромни постери највећих британских модела, који носе креације неких од највећих британских модних креатора. Одмах затим на импровизованој писти појавиле су се и манекенке уживо. 

23.23 - Сцена сада припада групи "Кајзер чифс", који изводе велики хит Pinball Wizard grupe "The Who". Ништа, наравно, не може да прође без скутера, њих 50. Уследио је потом омаж Дејвиду Бовију.

23.18 - Први пут након болести која му је угрозила живот јавно наступа Џорџ Мајкл. Његов хит Freedom наилази на сјајан пријем свих на стадиону. Мајкл је публику поздравио речима: "Запамтите, сада сте ви центар универзума".

23.14 - Са звучника одзвања добро познати глас Фредија Меркјурија и култне песме Bohemian Rhapsody. Одмах затим слушамо Џона Ленона и песму Imagine, у извођењу хора из Ливерпула, његовог родног града.

23.07 - Ред је дошао да се изрази захвалност волонтерима на овим Играма, којих је било 70 хиљада. Синтагма која се најчешће чула када су они у питању током ове две недеље, game makers (они који Игре чине могућим - прим.прев.), довољно говори о њиховом значају.

23.00 - Последња додела медаља на овим Играма. Одличја ће бити уручена тројици најуспешнијих маратонаца, што је у складу са олимпијском традицијом. Медаље уручује председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог лично.

22.56 - У сам центар сцене унете су 303 беле кутије. Овај број, наравно, није насумичан, већ представља број олимпијских дисциплина. Кутије су поређене у пирамиду, а врте се неки од најупечатљивијих тренутака са спортских борилишта. 

22.48 - Улазак спортиста на стадион и даље траје, али се музичка подлога променила. Група "Меднес" поново у првом плану. Што се тиче спортиста, они показују своје медаље, седе једни други на раменима, чак и раде акробације.

22.35 - На стадион улазе, преко трибина и кроз публику, заједно спортисти из свих земаља. Ово је традиција стара преко пола века, која симболизује глобално јединство.

22.31 - Меланхолични тонови Реја Дејвиса и сјајна Емили Санде са песмом Read All About It, уз пратеће слике олимпијских победника на постољу, прекинути су уласком на стадион 204 барјактара, представника земаља учесница. У случају Србије, говоримо о златној Милици Мандић.

22.27 - Група перкусиониста окупљених под именом "Stomp" већ други пут владају сценом, овога пута као део транзиције из једног сегмента церемоније у други. Сегмент о коме је реч носи назив "Waterloo Sunset", почиње песмом A Day In the Life у извођењу легендарних "Битлса", које вечерас слушамо други пут.

22.13 - Све ово није могло да прође без легендарне групе "Пет шоп бојз", који су ношени на рикшама извели свој хит West End Girls. Пре њих, група "Меднес" отпевала је свој велики хит Our House.

22.07 - Као што је и најављено, а и према традицији, интонирана је химна Велике Британије. Одмах потом, церемонија нас води неколико деценија уназад кроз својеврсни музички времеплов.

22.06 - Највеће овације, за сада, побрао је легендарни жути троточкаш из серије "Мућке", као и пропратно појављивање Делбоја и Роднија обучених у костиме Бетмена и Робина.

22.05 - Након што је окончано одбројавање са чувеног Биг Бена, програм је отворила шкотска певачица Емили Санде песмом Read All About It. После ње, уследио је наступ симфонијског оркестра, а стадион су преплавила најразличитија возила, наравно британска.

22.00 - Почела церемонија свечаног затварања 30. Олимпијских игара модерног доба. Целокупни догађај састоји се од 12 целина и трајаће скоро три сата. Церемонији присуствује принц Хари, као изасланик краљице Елизабете.

21.45 - Најконтроверзнији али и сигурно један од највољенијих учесника Олимпијских игара у Лондону, јужноафрички атлетичар Оскар Писторијус, носиће заставу своје земље на церемонији затварања вечерас. 

21.30 - Олимпијци, освајачи медаља у Лондону, упутили су данас отворено писмо британском премијеру Дејвиду Камерону, апелујући да искористи присуство великог броја страних званичника и већ на затварању покрене међународну иницијативу у борби против глади.

21.24 - На церомонији свечаног затварања Олимпијских игара, заставу Србије носиће Милица Мандић, освајачица једине златне медаље у Лондону.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво