Кенијац који не трчи

Кенија је на Олимпијаду послала само двојицу спортиста који се не такмиче у некој од тркачких дисциплина. Први је Џејсон Данфорд, припадник богате белачке националне мањине који је пливао на 100 метара лептир стилом. Други је Џулијус Јего, који је, мимо свих, учио гледајући Јутјуб снимке и решио да буде бацач копља. Сада је у олимпијском финалу.

Кенија је земља у којој људи трче. Други спортови из објективних разлога не долазе у обзир. У Лондону, на Олимпијским играма, сви чланови кенијске експедиције су тркачи. Сви, осим двојице.

Кенију представљају још и пливач Џејсон Данфорд, који је носио заставу Кеније на отварању Игара и бацач копља Џулијус Јего. Ово је прича о овом другом.

Момак који је технику бацања копља научио гледају снимке са Јутјуба и вежбајући са штапом, успео је у среду да избори место у великом финалу Олимпијских игара које је на програму у суботу.

Уочи квалификација, Јего је био апсолутни аутсајдер, занимљива девијација у дисциплини у којој доминирају Европљани или њихови потомци са других континената. Јего је без премца и растом најситнији бацач копља на Играма. Тапшали су га по рамену, али га нико није схватао претерано озбиљно.

Све се променило у последњем бацању у квалификацијама. Јего је тада бацио 81,81, национални рекорд али и даљина која му је обезбедила место међу дванаесторицом најбољих бацача на свету. Његов резултат био је девети у квалификацијама.

Јего је коначно могао да се на прави начин поистовети са својим херојима Јаном Железним, Андреасом Торкилдсеном и Тером Питкамакијем.

„Мој једини сан је био да се појавим на стадиону и да представљам своју земљу као први бацач копља у историји. Јако је тешко пратити остале спортисте, јер ми толико заостајемо за њима, али сама чињеница да се такмичим против њих мени је довољна", рекао је симпатични Јего.

Јего припада Нанди народу, који је део Каленђин етничке групе. Ову групу иначе називају и „тркачким народом". Разлог је јасан сам по себи.

И Јега сви по аутоматизму поистовећују са трчањем, у коме се окушао, али му се није свидело.

„У Кенији сви трче, али не могу сви да освоје медаљу и да оду на Олимпијаду. Уосталом, ја волим да бацам копље и ништа више", рекао је једном приликом Јего.

У случају да остане без медаље у Лондону, Јего увек може да нађе утеху у чињеници да је стекао статус кенијске сензације на Олимпијади.

„Када нисам имао тренера, сав новац сам трошио по интернет кафићима и теретанама како бих довео себе у форму. Веровао сам, и успео сам. Сада имам сјајног тренера, и све ми се чини могућим. Надам се само да ће ме неки дечак у Кенији погледати и увидети да може да ради још нешто осим трчања", закључио је Јего.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара