Тони Кукоч: Увек ме је београдска публика лепо дочекивала

Легендарни југословенски кошаркаш Тони Кукоч уочи београдске премијере документарног филма “Магична седмица” аутора Сабахудина Топалбећировића на Мартовском фестивалу истакао да се увек лепо осећао у Београду и да су га навијачи Партизана увек волели.

Тони Кукоч и Дино Раџа, који су допутовали у Београд на премијеру филма, били су у присуствовали су утакмици Партизана и Олимпијакоса и били дочекани бурним овацијама са трибина.

“Увек сам се лепо осећао у Београду, из неког разлога ме публика Партизана увек волела“, истакао је Тони Кукоч.

Филм о легендарном кошаркашу Југопластике и Чикаго Булса, чија премијера ће бити у суботу, урадио је босанско-херцеговачки новинар Сабахудин Топалбећировић у продукцији Симпосар Сарајева и Спортклуба.

“Након серије филмова о Џајићу, Осиму и Блажевићу, преговори са Тонијем су трајали годинама. Онда смо у време короне урадили интервју за Спортклуб који је био врло ушпеан. Након тога је изашао “Ласт Данце” где је Тони требало више да се појави. И када смо то видели, договорили смо се да снимимо филм и то је било једно лепо путовање посвећено кошаркашкој легенди као што је Тони Кукоч”, рекао је творац документарног филма Сабахудин Топалбећировић.

Легендарни југословенски кошаркаш Тони Кукоч присуствоваће на сутрашњој премијери филма “Магична седмица”.

“Тешко је судити о филму који говори о мени. Пре почетка снимања се догодила смрт мога оца и стварно сам био тужан. Емотивна је била и моја мајка гледајући снимке из Југопластике, Чикаго Булса, као и видети мог оца у појединим сегментима. Спорт сви воле. Ми са те унутрашње стране гледамо само тренинге и све што има везе са тим. На крају када завршимо каријеру гледамо да оставимо добар утисак према свима осталима. Кроз овај филм сви моји саиграчи су имали нешто лепо рећи о мени као особи, а ја сам имао праву срећу да будем на правом месту у право време.”

Кукоч је синоћ био гост на утакмици између Партизана и Олимпијакоса.

“Увек сам се лепо осећао у Београду. Из неког разлога ме је Партизанова публика увек волела. Жао ми је на крају само што нису победили али има још мечева до краја сезоне. Такође сам имао добре односе и са играчима Звезде. Против Радоњића сам играо и знао ме је изударати добро. Увек сам волео долазити у Београд јер публика била школована, нису нас волели али су нас поштовали. Када сам дошао на опроштај од Дивца и Ђорђевића, одушевили су ме навијачи који су ме препознали, па чак и деца тих навијача.”

Кукоч је у својој каријери три пута освојио шампионску титулу у НБА лиги уз много погођених важних шутева.

“Нећу се поредити са Месијем, Ђоковићем и осталима али ако на тренингу убаците 500 или 600 шутева, онда ћете и на утакмици погодити важне шутеве. После толико понављања очекујете да ћете тај шут погодити, изненадите се ако промашите”, каже Кукоч и додаје на који начин је годинама стицао поверење код Фила Џексона и схватао шта је важно у његовом моделу игре.

“У првој сезони у Булсима ја сам играо по 27 минута, почињао сам и у петорци када није било Џордана на терену. Онда се вратио Мајкл и ја сам се вратио на клупу. Знао сам да морам да погодим сваки шут како бих имао више минута. Онда ми је Фил Џексон рекао да су многе друге ствари и сегменти на терену важнији од шута. Једна ситуација: “Промашио сам шут, хтео сам да украдем лопту, испао сам из одбране и човек ми је дао кош”. После тога сам изашао из игре и Фил ми је указао на то зашто сам морао да седнем на клупу. Временом схватиш шта је у суштини важно, ти поени ће доћи.”

Кукоч и даље има одличне односе са једним од најбољих кошаркаша у историји - Мајклом Џорданом.

“Пре две или три недеље био сам на његовом голф терену. Имамо супер однос, не волим много о томе говорити, то је договорено између нас. Он мене стварно воли и цени.”

Кукоч попут многих кошаркашких асова хвали игру Николе Јокића.

“Ти кад видиш Николу Јокића, он може да игра на свим позицијама. Нити је скочан, нити је брз, али је његова интелигенција невероватна и он мисли боље од других.”

Говорећи о некадашњој репрезентацији Југославије, Кукоч наглашава да остаје велика жал за Олимпијским играма 1992. године.

“Има жала јер је читав тај ‘Дрим тим’ направљен да играли против нас. Ми смо тих година били много доминантни и постојали смо само ми, Американци и Руси. Након што смо их ми и Руси неколико пута осрамотила, они су направили тим да нам се супротставе. Велика је жал за тим. Мислим да би то била једна од најбољих утакмица икада одиграних. Чини ми се да смо имали начина како да играмо са њима, а не треба напомињати ко је играо за ту екипу. Американци тих година нису били толико упознати са нама. Нас су виђали једино на Олимпијским играма и били су упознати са квалитетима Држена Петровића, Дина Рађе, Стојка Вранковића, Влада Дивца, Арвидаса Сабониса, Шарунаса Марчуљониса…”, каже легендарни југословенски кошаркаш и додаје зашто су европски кошаркаши данас толико важни у НБА:

“Нису знали колико знања ми имамо и колико смо јаки у кошарци. Тако да су данасњи играчи из Европе много цењени и свака екипа која игра плеј-оф жели да има једног или двојицу европских играча јер они могу да покривају више позиција.”

Пројекција филма “Магична седмица” аутора Сабахудина премијерно ће се у Београду одржати сутра од 19 часова у Дому омладине.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво