Читај ми!

Обрадовић поделио акцију професора Николића која је увек давала резултате

Најтрофејнији тренер Европе Жељко Обрадовић је у серијалу "Мудраци Евролиге" (Euroleague masterminds) говорио колико је професор Александар Николић био значајан по његов тренерски рад, чак откривши једну акцију коју редовно користи кроз каријеру.

Евролига је покренула серијал кратких емисија посвећених принципима рада највећих тренерских имена Европе. Прва епизода била је намењена најтрофејнијем тренеру свих времена, сада на клупи Партизана, Жељку Обрадовићу. 

Обрадовић је за почетак нагласио значај детаља у његовом раду.

"Оно што тражим од мог тима је да користе своје квалитете и играју паметно. Морате да се прилагодите, да мислите о свему и детаљи су ти који суштински праве разлику", рекао је Обрадовић.

Напоменуо је и изузетан значај заједничког рада са професором Александром Николићем током ког му је усађена брига о детаљима. Чак је и приказао једну акцију коју су Николић и он установили и Жоц је користи до дан-данас, без обзира који клуб да води.

"Играли смо једну од акција за игру у транзицији. Кренуло би са блоком четворке за плејмејкера. Петица је на скакачком месту, а двојка испод коша. Тројка је у углу. Истовремено са пик енд ролом плејмејкера и крилног центра, петица прави блок за крило, а потом бек за центра. Јако важно је да тројка прети тражењем лопте од плејмејкера, тиме ће одбрана реговати спречавањем првог паса. Како плеј долази у средину, тако тројка протрчава на другу страну", прича и црта Обрадовић.

"У многим клубовима сам играо ову акцију и имао сам центре који могу да погоде за три. Тада је то било изненађење, сад сви могу да шутирају", итакао је Обрадовић.

Професор Николић је био саветник Обрадовићу током првог мандата у Партизану. Жоц је у сезони 1991/92 био дебитант и уз Николићеву помоћ, као и талентован састав, успео је да дође до прве од девет евролигашких титула.

 

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво