Дани одлуке и математике - како Партизан може до плеј-ина Евролиге

Над просутим млеком, кажу, не треба плакати, а ни над просутим шансама и поразима у неизвесним завршницама. Имали би навијачи Партизана за чиме да плачу три дана, али није време за разочарање јер је пред црно-белим кључних пет утакмица у Евролиги и грчевита борба за пласман у плеј-ин, која се захуктава већ вечерас у "Штарк арени"...

Дани одлуке и математике - како Партизан може до плеј-ина Евролиге Дани одлуке и математике - како Партизан може до плеј-ина Евролиге

До краја лигашког дела Евролиге остало је пет кола, од којих ће два бити одиграна већ ове недеље. Кошаркаши Партизана вечерас дочекују Басконију, док у четвртак у "Штарк арену" стиже најбољи тим Европе и стари дужник Реал Мадрид.

Биће то два кошаркашка спектакла на Новом Београду, али и две изузетно важне утакмице које би могле да наговесте исход похода црно-белих ка месту које води у плеј-ин елитног европског такмичења. Партизан у теорији не држи судбину у својим рукама, али у пракси има чему да се нада.

Околности су прилично јасне - у немогућности да измисли победу у гостима још од 19. децембра прошле године, а пре свега захваљујући чудним, непромишљеним и самоубилачким одлукама у завршницама мечева, екипа Жељка Обрадовића је дефинитивно прокоцкала прилику да прође директно у четвртфинале (плеј-оф) Евролиге. 

Са скором 13-16 Партизан тренутно дели десету позицију, последњу вредну плеј-ина - доигравањa за пласман у четвртфинале које ће, по угледну на НБА лигу, ове године премијерно бити одиграно у Европи. Пошто Басконија и Макаби, тимови којима црно-бели гледају у леђа, имају по велике три победе више од шампиона Јадрана, (реалне) амбиције и циљеви своде се на останак на истом месту и након 34. рунде.

Главни конкуренти за жељено десето место, очигледно је када се баци поглед на табелу, биће Валенсија и Бајерн Минхен који имају идентичан скор као црно-бели - 13 победа и 16 пораза.

Тројка Франсиска која би могла скупо да кошта

Од три наведена тима, готово извесно ће само један у плеј-ин, а ако би нешто скупо могло да кошта Партизан, биће то финиш утакмице против Бајерна у "Штарк арени" и последњи напад Бавараца у којем деконцентрисани играчи Партизана фаулом нису предупредили победоносну тројку Силвана Франсиска.

Пошто су у два дуела ове сезоне били бољи од Партизана, Баварци ће имати предност у случају да оба тима буду имала исти број победа и након последњег евролигашког кола. У теорији, то значи да црно-бели не држе судбину у својим рукама и да би им и свих пет победа било мало ако Бајерн ниједном не изгуби.

У пракси, потребно је право чудо да се то и деси јер је пред изабраницима Пабла Ласа захтеван распоред. Играће три утакмице у Минхену, а две на страни, али су им противници у последња три кола тимови са чела табеле - Барселона (Д), Панатинаикос (Д) и Монако (Г). Пре тога, у среду гостују Валенсији, а у петак дочекују Макаби.

Готово је немогуће да Баварци неким поразом од објективно квалитетнијих ривала неће црно-белима приуштити прилику да искористе лакши распоред и четири утакмице у "Штарк арени" како би извојевали ту неопходну победу више којом би немачки тим оставили иза себе.

У трци са Валенсијом Партизан се сам пита

У трци са Валенсијом, Партизан је у лагоднијем положају јер се сам пита. Шпански тим има нешто лакше противнике од Бавараца (Бајерн, Монако, Макаби, Асвел, Партизан), али у последњем колу долази пред "Гробаре".

Пошто је Валенсија само један од три града који се не зове Београд, а у којем су црно-бели ове сезоне прославили тријумф (72:67), Партизан ће у директном дуелу на Новом Београду бити у прилици да упише победу која ће практично вредети дупло јер ће лишити директног конкурента тријумфа, а црно-белима осигурати повластицу успешнијег у међусобном дуелу.

Време ће диктирати, али у сценарију по којем би Бајерн раније отпао из комбинације, а Партизан и Валенсија и пред последње коло били изједначени по броју тријумфа, црно-белима би, управо захваљујући драгоценој победи у Шпанији, задовољавајућ у последњој утакмици био и пораз са четири или мање поена разлике.

Београђанима иде у прилог и то што ће Бајерн и Валенсија у среду играти једни против других, због чега је немогуће да оба директна конкурента за десето место остваре свих пет победа до краја. Због описаних околности, навијаће црно-бели сутра за Шпанце.

Шта ако...

Озбиљна компликација, која изискује папир, оловку и дигитрон, могла би да настане ако се у предстојећих пет кола суштински ништа не промени, односно ако и након 34. рунде Партизан, Бајерн и Валенсија (и/или неки четврти тим) буду изједначени по броју победа.

У таквом троуглу, у случају да не помаже ни упоређивање међусобних дуела (односно ако је први тим бољи од другог, други од трећег, а трећи од првог), пресудиће кош разлика обрачуната само на основу шест утакмица у којима су се састала три изједначена противника.

Тешко је сада предвидети да ли би до такве збрке заиста могло да дође и претпоставити ко би профитирао од математике јер утакмице Валенсија - Бајерн и Партизан - Валенсија тек предстоје.

Мораће Партизан да се чува и оних који вребају из сенке јер ни миланска Олимпија и Ефес нису далеко и неће се опростити од плеј-ина докле год им математика поткрепљује наду. Међутим, и једни и други имају победу мање од Партизана и дефицит у међусобним дуелима са црно-белима јер су убедљивије изгубили у Београду него што су победили код куће, што значи да би прескочили београдски тим само у случају да у преосталих пет кола упишу две победе више од црно-белих, што је озбиљан подухват.

Победа над Басконијом буди наду да ни девето место није недостижно

Иако је најреалније да плеј-ин дочекају на десетом месту, евентуална победа над Басконијом подгрејала би какву-такву наду да црно-бели могу и до деветог места. Партизан је у Виторији изгубио само поеном разлике (83:84), па би сваки убедљивији тријумф вечерас у Београду (осим ако утакмица уђе у продужетак) значио да је представник Србије у међусобном дуелу бољи од Баскијаца.

Партизан би након победе остао на два тријумфа заостатка у односу на Басконију, па би прижељкивао да у последња четири кола оствари две победе више од екипе Душка Ивановића и прескочи је на табели захваљујући убедљивијем слављу у међусобним окршајима.

Такав сценарио није у домену научне фантастике пошто Басконија има веома незгодан распоред. Само два дана након меча у Београду, гостоваће на још једном "врућем паркету" - у Каунасу. Потом игра против Ефеса једину преосталу утакмицу пред својим навијачима, а такмичење затвара захтевним дуелима у Мадриду и Болоњи.

Мада делује као козметичка промена јер ће и деветог и десетог на табели од плеј-офа сигурно делити две победе у плеј-ин доигравању, Партизан би као деветопласирани први меч (својеврсно полуфинале плеј-ина) играо пред својим навијачима, а не на страни, што ће морати ако остане десети. Не треба објашњавати колика је то олакшица за црно-беле.

У том случају, тек ако у "Штарк арени" савладају десетог на табели, црно-бели би директан дуел за пласман у четвртфинале (својеврсно филане плеј-ина) играли у гостима против пораженог из окршаја седмог и осмог.

Били девети или десети, ако се пласирају у плеј-ин и тамо преброде две утакмице, црно-беле ће у четвртфиналу, у оба случаја, чекати лидер на табели Евролиге, а то ће сасвим извесно бити мадридски Реал. Реприза прошлогодишње серије - звучи занимљиво...

Распоред до краја лигашког дела Евролиге:

Партизан:
30. коло: Басконија (Д)
31: Реал Мадрид (Д)
32: Олимпијакос (Д)
33: Алба (Г)
34: Валенсија (Д)

Валенсија:
30: Бајерн (Д)
31: Монако (Г)
32: Макаби (Г)
33: Асвел (Д)
34: Партизан (Г)

Бајерн Минхен:
30: Валенсија (Г)
31: Макаби (Д)
32: Барселона (Д)
33: Панатинаикос (Д)
34: Монако (Г)

Басконија:
30: Партизан (Г)
31: Жалгирис (Г)
32: Ефес (Д)
33: Реал Мадрид (Г)
34: Виртус (Г)

*Д - домаћин, Г - гост

Табела:

1. Реал Мадрид 23-6
2. Барселона 20-9
3. Монако 19-10
4. Панатинаикос 18-11
5. Олимпијакос 18-11
6. Фенербахче 18-11
7. Виртус 17-12
8. Басконија 16-13
9. Макаби 16-13
10. Партизан 13-16
11. Валенсија 13-16
12. Бајерн Минхен 13-16
13. Олимпија Милано 12-17
14. Ефес 12-17
15. Жалгирис 11-18
16. Црвена звезда 10-19
17. Асвел 7-22
18. Алба 5-24

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво