Читај ми!

Чеферин: Пријем у Уефу после Косова? Штетан би био одговор

Председник Европске фудбалске уније Александер Чеферин рекао је да не жели да полемише да ли има простора за пријем нових чланица у ту организацију, након што је косовски савез прошле године постао 55. чланица, као и да нови статут јасно прецизира правила.

Чеферин је словеначком листу Вечер одговарао на бројна питања, међу којима је посебно интересантно било да ли постоји могућност да Уефа прими 56. члана, баш у тренутку када је у центру пажње политичка ситуација у Шпанији и каталонски референдум.

"Било какав одговор на ово питање сматрао би се штетним. Изменили смо Статут са јасном објавом да државе које признаје већина земаља чланица Уједињених нација могу да се пријаве за чланство у Уефи", рекао је Чеферин за Вечер.

Нови статут је уведен баш после уласка косовског савеза у Уефу, са изменом да "у Уефи могу да буду само Савези чије су земље чланице УН", али је упркос томе тзв. Косово добило место у Уефи, касније и у Фифи, и тако накнадно изборило да се такмичи у квалификацијама за Светско првенство у Русији наредне године.

Он је поновио да морају да се наметну одређена ограничења како би се спречила огроман јаз између богатих и сиромашних клубова и најавио увођење "таксе на луксуз".

"Фудбал је дефинитивно производ који генерише огромну продају. Економски разлози постепено повећавају своју цену, али то по себи није проблем. Финансијски прописи о фер-плеју (ФФП) су добро функционисали до сада, али морамо више да урадимо како би се зауставио раст разлике између највећих клубова и осталих", казао је Словенац, по професији правник, откривши да постоји идеја и да се ограничи и број играча по клубу и дао пример да један великан има чак 103 фудбалера под уговором.

Закон Европске уније онемогућује увођење ограничења зарада, али Чеферин уверава да ће о томе причати са представницима ЕУ.

Он је реаговао на изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је позвала Уефу и Фифу да успоставе већу равнотежу у фудбалу, истакавши да је веома поштује Меркелову, иако не цени много политичара.

"Меркелову сматрам разумном политичарком. Ипак, с једне стране политика нас подсећа на чињеницу да би Европа требало да буде слободно економско тржиште, а с друге да будемо продуктивни. Мораћемо сви заједно да се суочимо са проблемом ако желимо да будемо успешни."

Нагласио је и да је неопходно јачање вредности солидарности и узајамности, што је један од главних циљева Уефе. Управо из тог разлога Чеферин је недавно посетио Камп за избеглице у Јордану.

Додао је и да су током његовог мандата на челу Уефе клубови добили место у Извршном одбору, ускоро ће и националне лиге, што је назвао "прекретницом у историји управљања европским фудбалом".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара