Читај ми!

Партизан победио Стеауу и обезбедио европску јесен

Фудбалери Партизана изборили су пласман у плеј-оф за групну фазу Лиге шампиона пошто су у Београду, у реванш утакмици 3. кола квалификација, савладали Стеауу 4:2 (1:2). Стрелци су били Бабовић у 8, Јевтовић у 60, Живковић у 69. и Трујић у 91. минуту. Први меч у Букурешту завршен је нерешено 1:1. Утакмици у Београду претходио је минут ћутања у знак сећања на страдање и прогон Срба у акцији "Олуја" 1995. године.

Овим великим успехом првак Србије истовремено је обезбедио директно учешће у групној фази Лиге Европе, док ће Стеауа играти плеј-оф за то такмичење. Жреб парова баража за Лигу шампиона и Лигу Европе биће одржан у петак у Ниону.

Фантастична утакмица виђена је у Хумској пред скоро пуним трибинама, много преокрета, одличних потеза играча два тима, у којој је више знања и, по свему приказаном у оба дуела, Партизан заслужено дошао на степеник до пласмана у Лигу шампиона.

Првак Србије остварио је прави подвиг, надокнадио великих 1:2 на полувремену, отишао у наредну рунду и зарадио “сигурних” 5,4 милиона евра, јер је обезбедио најмање групну фазу Лиге Европе.

Као што су најавила оба тренера, екипе су заиграле офанзивно, па је на старту меча на обе стране виђена по једна добра шанса. Прво је покушао Кипћију, али је изблокиран, док је већ у следећем нападу Бабовић завршио акцију као и противнички нападач неколико тренутака пре тога.

Оно што Бабовићу није успело у четвртом минуту, јесте нешто касније, када је донео вођство црно-белима. Вулићевић је центрирао са десне стране, голман Којоћару и Пап се нису споразумели, лопта се одбила од штопера Румуна право до Бабовића, коме није било тешко да погоди небрањени део мреже.

Бабовићев гол изазвао је ерупцију одушевљења на трибинама, али радост није дуго трајала. Одбрана Партизана лоше је реаговала после центаршута, последњи у низу Вулићевић, који је захватио лопту главом и она је пала тачно на волеј Мунируа за 1:1.

Румуни су се после гола повукли, Партизан је имао посед лопте, али без конкретног паса у завршници, иако је главни покретач акција капитен Бабовић био расположен.

Избраници тренера Мирела Радоја, кога је на клупи због лиценце мењао Масимо Педрацини, ослободили су се притиска и у неколико наврата претили преко брзоногог Попе, који је задавао много проблема Петровићу.

Најбољи актер вечерашњег меча, Попа, са две одличне асистенције показао је да је квалитетан фудбалер. Прво је одличним пасом избацио Тадеа самог пред голом Живковића, али је голман Партизана уз помоћ пречке одбранио тај ударац. Ипак, то је била само најава преокрета шампиона Румуније. Попа је као воз прошао по десној страни, заврнуо лопту на десетак метара од гола Живковића, на њу је налетео Хамрун и пласирао лопту за 2:1.

Чинило се на полувремену да је Стеауа учесник плеј-офа квалификација за Лигу шампиона, али су фудбалери Партизана, несвојствено менталитету са овог поднебља, надокнадили резултат.

Неуморни Брашанац убацио се иза леђа одбране гостију, паметно “навукао” искуснијег Варелу, који га је као последњи играч одбране срушио у казненом простору. Уз поклон-пенал капитена Стеауе, судија Вад му је доделио и црвени картон.

Божинов је имао добру прилику да врати Партизан у игру, али је његов шут са “креча” зауставила статива.

Промашен једанаестерац није обесхрабрио црно-беле, наставили су са иницијативом, а убрзо је стигла награда за труд уз доста среће. Везиста Јевтовић снажно је шутирао из велике удаљености, лопта је на путу до гола закачила Попу и преварила Којоћаруа – 2:2.

Иако су имали играча мање, фудбалери Стеауе могли су поново да поведу преко Тадеа, али је два пута био непрецизан из изгледних позиција.

Екипа Зорана Милинковића је након тога била у налету и гол црно-белих висио је у ваздуху. Стеауи је оправдано поништен гол из офсајда, домаћини су брзо извели контру коју је повукао Андрија Живковић, “изломио” Алсената на боку и још једном демонстрирао зашто је један од најбољих младих играча на планети.

Умару му је некако дотурио пас у казненом простору и када су сви очекивали шут, Живковић је заломио једног дефанзивца Стеауе и погодио мрежу.

Наставак је донео потпуно отворену игру оба тима, смењивали су се опасни напади на обе стране, а резервиста Трујић је у финишу донео победу Партизану и могућност да у петак од 12 сати у Ниону чека ривала у последњој рунди квалификација за најјаче европско такмичење.

У Хумској је вечерас све мирисало на 2003. и 2010. годину, када је Партизан играо у Лиги шампиона. Игре у Европи на старту сезоне гарантују да изабраници Зорана Милинковића нису далеко од сна.

Дуел српског и румунског шампиона почео је минутом ћутања у знак сећања на 20 година од прогона Срба из Хрватске у војно-полицијској акцији "“Олуја”".

Овако је протекао меч у Београду:

22.21 - Крај меча у Београду, Партизан је победио Стеауу са 4:2.

22.17 - ГООЛ! Партизан води са 4:2!

Живковић је центрирао са десне стране и на другој стативи пронашао Трујића, који је прво главом упутио лопту ка голу, али је голман Кожукару одбранио тај ударац. Трујић је натрчао на одбијену лопту и лагано га савладао.

22.15 - Тренер Милинковић мења Бабовића, улази Трујић.

21.54 - ГОООЛ! Партизан води са 3:2!

Стадион је "експлодирао", каква минијатура Андрије Живковића у казненом простору гостију. Млади репрезентативац Србије је још једном потврдио да је пред њим светла будућност! Црно-бели имају резултат који их води у наредну рунду такмичења.

21.47 - Измена у екипи Партизана, уместо индиспонираног Божинова ушао је љубимац навијача, капитен Саша Илић. 

21.46 - ГОООЛ! Партизан стиже до изједначења 2:2.

Први гол Марка Јевтовића у црно-белом дресу. При шуту Јевтовића са око 25 метара лопта је закачила играча Стеауе, променила правац и преварила голмана гостију.

21.35 - Божинов непрецизан са беле тачке, погађа стативу. Резултат остаје непромењен – 1:2. Гости са десет играча на терену.

21.33 - После грешке Румуна на средини терена, Брашанац је после сјајно истрчане контре оборен у казненом просту, пенал за Партизан и директан црвени картон за капитена Стеауе Варелу.

21.31 - Почело је дуго полувреме, без промена у саставима оба тима. 

21.15 - Крај првог полувремена, Стеауа у Београду води против Партизана са 2:1.

21.08 - Божинов успева да затресе мрежу у 38. минуту, али судија је сигнализирао офсајд.

21.02 - ГОООЛ! Стеауа води са 2:1.

Притисак играча Стеауе је уродио плодом. После сјајне акције по десној страни Хамрон матира Живковића за вођство Румуна које их води у наредно коло такмичења.

20.41 - ГОООЛ! Румуни само три минута касније стижу до изједначења 1:1.

Како су постигли гол играчи Партизана су тако и примили. После лоше интервенције одбране, на лопту је натрчао Муниру и донео изједначење.

20.38 - ГОООЛ! Партизан води са 1:0.

Након гужве у шеснастерцу и неспретне реакције голмана и одбрамбених играча Стеауе на лопту је натрчао Бабовић и послао у небрањену мрежу!

20.30 - Почео је реванш меч између Партизана и Стеауе.

20.29 - Након минута ћутања, навијачи црно-белих су фантастичном кореграфијом уз громогласно навијање пружили подршку својим љубимцима на терену.

20.28 - На стадиону Партизана минутом ћутања одата је почаст жртвама "Олује".

20.20 - Познати су састави тимова:

Партизан: Ж. Живковић, Вулићевић, Балажиц, Фабрисио, Петровић, Јевтовић, Брашанац, Бабовић, А. Живковић, Абубакар и Божинов.  

Стеауа: Кожокару, Алсенат, Пап, Варела, Тоска, Муниру, Бревелд, Хамрун, Попа, Чипчију и Таде.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво