Читај ми!

Опроштај од Илије Пантелића

Опроштај од легенде фудбала, славног голмана Илије Пантелића, који је сахрањен у Новом Саду. Велика сала Мастер центра на Новосадском сајму била премала за све који су дошли да се последњи пут поклоне великом Панти. Спортска а пре свега фудбалска Србија опростила се од Илије.

Легендарни голман Војводине и фудбалске репрезентације Југославије Илија Пантелић, који је пре два дана преминуо у 72. години, сахрањен је на новосадском Новом гробљу. Претходно је одржана комеморација, а велика сала Мастер центра Новосадског сајма била је тесна да прими све оне који су желели да одају последњу пошту Великом Панти, како су у Новом Саду и ФК Војводина звали Илију Пантелића.

Поред родбине, некадашњих саиграча и пријатеља, те чланова руководства и фудбалера Војводине, комеморацији су присуствовали Драган Џајић, Владица Поповић, Зоран Филиповић, Илија Петковић, Томислав Караџић, Владимир Петровић Пижон, Саво Милошевић, Зоран Лаковић, Милош Шестић, Мирослав Тањга, Иван Ћурковић, Драган Пантелић и многе друге личности из света фудбала, али и других спортова – попут некадашњих боксера браће Качар, Тадије и Слободана, или одбојкаша Васе Мијића.

Присутнима се први обратио председник Управног одбора ФК Војводина Зоран Шћепановић, који је рекао да је одласком Илије Пантелића Војводина претрпела ненадокнадив губитак.

"Панта је био наш светионик око кога смо се окупљали и са којим смо били сигурнији", рекао је Шћепановић, додајући да ће Илија Пантелић остати вечно упамћен као једна од највећих личности Фудбалског клуба Војводина.

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је Илија Пантелић био џентлмен на голу и људина ван терена, и додао да се још памти да је као голман постигао три гола из пенала у мечу са загребачком Трешњевком и тако забележио хет-трик, што у нашем фудбалу ником пре и ником после није пошло за руком.

"За Панту је, нажалост такође покојни, Вујадин Бошков говорио да је то најбољи голман кога смо икада имали", рекао је Караџић додајући да је Пантелић деценијама био један од његових најближих сарадника и да је изгубио једног од највећих пријатеља у свету фудбала.

Драган Џајић је обраћајући се присутнима рекао да је Илија Пантелић отишао у легенду и да је био велики човек и велики спортиста.

"Сећам се да смо 1968. године са репрезентацијом стигли до двоструког финала Европског првенства са Италијом, а да смо пре тога победили Енглеску. Имали смо сигурност јер смо на голу имали таквог голмана као што је Илија Пантелић и знали смо да је наша мрежа добро заштићена када је он на голу, а то много значи за сваки тим", рекао је Џајић.

Он је нагласио да га још од тих година и репрезентативних наступа веже нераскидиво пријатељство са Илијом Пантелићем, а посебно је истакао чињеницу да је га је француска Бастија својевремено ангажовала управо на препоруку Илије Пантелића.

Познати новосадски спортски новинар Мирослав Гавриловић подсетио је на то да на вратима канцеларије Илије Пантелића није писало његово име, већ већ "Ветерани", што најбоље говори како је о свима онима који су писали историју Војводине – бринуо.

"Када се каже Велики Панта зна се на кога се мисли – на Илију Пантелића и тај надимак му је у потпуности одговарао јер је имао и велико срце и велико је било све оно што је у каријери и у животу урадио", рекао је Гавриловић.

Илија Пантелић је са Војводином 1966. године освојио прву титулу шампиона државе у историји клуба, за репрезентацију Југославије бранио је 18 пута, био је на голу и селекције света, а осим Војводине чувао је мрежу и француских клубова Олимпика из Марсеља, Пари Сен Жермена и Бастије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара