Читај ми!

Шимунић за Мундијал није спреман!

Јосип Шимунић кажњен са десет мечева због усташких поклича, пропушта Светско првенство у Бразилу. Такође, Шимунић неће смети да присуствује утакмицама док траје суспензија. Шокирани смо одлуком, поручују у ХНС-у.

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) суспендовала је хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића на 10 званичних утакмица због непримереног понашања на реваншу баража за првенство света против Исланда почетком децембра у Загребу.

Шимунић је по завршетку тог сусрета узео микрофон у руке и на терену више пута узвикивао озлоглашени усташки поздрав "За дом спремни".

Након ове одлуке Фифе, Шимунић неће моћи да игра за репрезентацију Хрватске на Светском првенству следеће године у Бразилу. Осим забране играња, Шимунић неће смети ни да присуствује мечевима све док траје суспензија.

"Хрватски фудбалски савез и Шимунић обавештени су о овој одлуци Дисциплинског комитета Фифе. Након анализе документације, свесни смо да је Шимунић показао дискриминаторско понашање у интеракцији са хрватским навијачима", саопштила је Фифа.

Додаје се да је Шимунић, заједно са публиком, узвикивао "хрватски поздрав који су током Другог светског рата користили припадници фашистичког усташког покрета".

"Као последица тога, Одбор се сложио да је Шимунић повредио достојанство групе људи у вези са, између осталог, расом, вером или пореклом, у јасној супротности са чланом 58 дисциплинског кодекса Фифе. Ми смо посвећени борби против свих облика дискриминације у фудбалу и блиско сарађујемо са својим чланицама широм света", наводи се у саопштењу.

С друге стране, у Хрватској су разочарани вестима из Ниона.

"Шокирани смо одлуком Фифе. Ми ћемо дати пуну подршку нашем репрезентативцу у жалби на ову одлуку, али морамо бити искрени и признати да оваква казна значи да Шимунић неће моћи да наступи на Светском првенству. Иако знамо да Шимунић својим понашањем никога није хтео да повреди, Фифа је овако драконском казном хтела да пошаље снажну поруку", изјавио је високи функционер ХНС-а Дамир Врбановић.

Хрватски дефанзивац је кажњен и новчано, па ће морати да плати 30.000 франака, а на тапету Фифе био је и Марио Манџукић, који је добио директан црвени картон на мечу са Исландом, па ће нападач Бајерна пропустити први меч у Бразилу против домаћина шампионата.

Уз наведене појединачне казне, национални савез је кажњен са 70.000 швајцарских франака.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара