Читај ми!

Суд: Мамић није ширио мржњу према Србима

Суд у Загребу ослободио је извршног председника фудбалског клуба Динамо Здравка Мамића оптужбе да је позивао на насиље и мржњу према министру науке, спорта и омладине Жељку Јовановићу и припадницима српске националне мањине.

Председник загребачког Динама Здравко Мамић ослобођен је отпужби за ширење мржње према министру спорта и омладине Жељку Јовановићу.

Како преноси хрватски медији, судија Рафаел Крешић у образложењу пресуде навео је да је Мамић у спорним изјавама изразио лични анимозитет према Јовановићу, али да у том случају није било подстицања на насиље и ширење мржње.

Тужилаштво које је тражило казну од годину дана затвора, која би се заменила радом за опште добро, најавило је жалбу.

"Да имамо оптужбу за увреду части и угледа, и да је оптужница састављена мање амбициозно, занимљиво би било видети каква би била одлука", рекао је Крешић.

Мамић је у марту на радио-станици Саундсет рекао је да Јовановић "Србин који никада није радио у просвети и спорту", да је "увреда за хрватски мозак" и да "има крвна зрнца која претежу на ону страну која мрзи све хрватско, а кад се насмеје - видите зубе спремне на клање".

Спомињањем националне припадности, према оцени судије, челник Динама није имао мотив да друге подстиче да мрзе Јовановића или припаднике српске националне мањине.

Пре изрицања пресуде, Јовановић је саслушан као сведок, при чему је Мамића оптужио за говор мржње, тврдио је да га је напао само зато што је он припадник српске националне мањине, да је стварао атмосферу у којој он, његови родитељи и припадницима српске мањине могу бити угрожени и забринути за своју безбедност.

Мамићева адвокатица Јадранка Слоковић рекла је да је њен брањеник само одговарао на Јовановићеве изјаве - да је Мамић "део мочваре коју треба исушити".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара