Читај ми!

За затвор, не и за искључење (други део)

Критеријум суђења у фудбалу последњих деценија прошлог века био је другачији и допуштао је оштру игру. Ипак, неки брутални стартови у то време морали су бити кажњени искључењем. Ово је наставак приче о играчима који су се и поред језивих фаулова провукли без црвеног картона.

Ален  Ширер имао је све особине које чине једног вођу, не само Њукасла већ и енглеске репрезентације. Ипак и овај играч имао је помрачење свести на терену после које је прошао некажњено. На мечу Њукасла и Лестер Ситија 1998. године Ширер је након дуела са Нилом Леноном ногама изгазио противника и шутнуо га у главу. За овај сулуди потез судија је прекинуо игру, позвао лекарски тим Лестера, али није му пало на памет да покаже макар жути картон. Ни дисциплинска комисија која је заседала касније није казнила Ширера који се бранио да противника није повредио намерно. Репутација и ауторитет спасили су Ширера веће казне.

Ситуација која у потпуности оправдава наслов овог текста догодила се 1994. године на утакмици шкотског првенства између Глазгов Ренџерса и Рејт Роверса. На тој утакмици, један од најоштријих острвских играча, Данкан Фергусон, који је носио дрес Ренџерса, намерно је главом ударио Џона Мекстеја. Судија на терену је одлучио да старт Фергусона није ни за жути картон, док је судија суда и Глазгову одлучио да је фудбалер Ренџерса заслужио затворску казну. Данкан Фергусон се тако провукао не добивши јавну опомену на терену, али је почетком 1995. године четири месеца ипак провео иза решетака.

Почетком деведесетих година прошлог века и даље се играо оштрији фудбал, док су судије дозвољавале јаче стартове. Имајући то у виду, из данашње перспективе не треба се чудити ситуацији која се догодила у финалу ФА Купа 1991. година на мечу између Тотехема и Нотингем Фореста. Пол Гаскоњ, који је тада играо за лондонски клуб, сурово је покосио играча Фореста Герија Чарлса. На крају, Чарлс, коме су покидани лигаменти колена, устао је први, док је медицински тим помагао Полу Гаскоњу који се превијао на терену поред судије који је био веома срдачан према њему. Гаскоњ је наставио утакмицу, Чарлс је морао да пазира више месеци. Нотингем Форест је одмах након тога постигао погодак из слободног ударца, али Тотенхем је на крају ипак преокренуо меч и победио са 2:1.

Ако су почетком деведесетих година прошлог века судије и даље толерисале оштру игру, осамдесетих година на терену је било дозбољено малтене све. Тако је на мечу између Глазгов Ренџерса и Стеауте 1988. године шкотски интернационалац Грејем Сунес, уместо на лопту, ђоном стартовао на бутину фудбалера румунске екипе. За такав старт у данашње време Сунес би дуже време био суспендован. Осамдесетих година прошлог века судија је само свирао обичан фаул.

Дијего Марадона је према мишљењу многих, најбољи фудбалер свих времена. Дрога и пиће можда су спречили популарног „Ел Пибеа" да покаже више, али и критеријум суђења који је владао у то време није допуштао аргентинском интернационалцу да до краја покаже раскошан таленат. Лако је данас Месију када судије штите његове ноге. У време Марадоне, над Аргентинцем је било допуштено све. Старт Андонија Гоикоечее над Марадоном само је један од многих који је прошао некажњен. Питање је како би се Марадона снашао данас, у критеријуму суђења где би и блажи старт од овог био кажњен најмање жутим картоном.

На Светском првенству 1982. године виђена је још једна надреална ситуација у којој је важну споредну улогу имао судија. На мечу између тадашње Западне Немачке и Француске, играч „триколора" Батистон избио је сам пред голмана Шумахера. Немачки голман излетео је са гол линије, Француз је промашио гол, а Шумахер је, чини се намерно, у пуном трку куком ударио у главу. Пенал није свиран, Батистон је остао без свести и три зуба, док је Шумахер опуштено поставио лопту да  изведе слободан ударац, имајући у виду да је судија свирао фаул над голманом.

Једна од најтежих повреда на терену догодила се на мечу Бундес лиге између Арменије и Вердера 1981. године, када је нападач клуба из Билефелда, Евалд Лиенен, изнесен са терена након дивљачког старта Норберта Зигмана. Фудбалер Вердера покосио је Лиенена направивши му дубоку посекотину на бутини дугачку 25 центиметара. Какав је старт био најбоље говори слика у којој се испод посекотине види бутна кост фудбалера Арменије. Судија је муњевито реаговао и одлучно показао Зигману жути картон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара