Читај ми!

Судар „старих непријатеља" (други део)

Ривалство фудбалских репрезентација Енглеске и Шкотске, или како их је назвала британска штампа "старих непријатеља", дуже је од једног века. Две репрезентације вероватно имају највише међусобних дуела у историји фудбала, а опет ниједна њихова утакмица није била досадна. Британски "Дејли мејл" у наставку серијала "Football's Golden Years" приказује најбоље фотографије које су овековечиле незаборавне моменте на мечевима великих ривала.

Један од најсрамотијих дуела за репрезентацију Шкотске (након оног из 1961. године када су изгубили са 9:3), одигран је 1975. године на Вемблију. Енглези су,  тада тријуфовали резултатом 5:1. Утакмица је, и поред великог ривалитета две репрезентације, представљала дерби само на папиру, имајући у виду да су Енглези доминирали свих 90 минута.

Годину дана касније Шкоти су се опоравили након срамотног пораза на Вемблију. Утакмица која је 1976. године одиграна на Хампден парку у Глазгову завршена је победом Шкотске од 2:1. На фотографији са тог меча види се тренутак када је лопта, након благог шута Кенија Далглиша и катастрофалне грешке енглеског голмана Роја Клеменса, лопта завршила у мрежи.

Легендарна фотографија из 1977. године усликана је на Вемблију након победе Шкотске над Енглеском од 2:1. На фотографији се виде шкотски навијачи како на прослављају тријумф своје репрезентације.

На наредној фотографији види се резултат славља шкотских навијача. У то време често се дешавало да навијачи успех, али и неуспех тима, обележе улетањем на терен. Данас је овакав начин прославе на Острву скоро незамислив, али и поред строгих закона и даље се дешава да навијачи улете на терен и прослављају успехе свог тима.

На фотографији из 1999. године види се Кевин Киген, који је предводио репрезентацију Енглеске, како се забавља са навијачем Шкотске пред почетак утакмице на Хампден парку.

На фотографији из 1979. године налазе се двојица шкотских навијача два дана пред почетак утакмице. Они су се пешле запутили ка Лондону да на Вемлбију гледају судар Енглеске и Шкотске. И поред свог ентузијазма, нису имали разлога за весеље имајући у виду да је Енглеска утакмицу добила резултатом 3:1.

Невероватна фотографија усликана је 1985. године где се виде навијачи на,  и поред трибина Хампден парка у Глазгову. Ствар која је непромењена када су у питању дуели Енглеске и Шкотске су навијачи. Без обзира да ли се ради о пријатељском или такмичаерком дуелу, за судар острвских репрезентација увек се тражила карта више, а када карте нема, навијачи су се сналазили на друге начине.

У дуелу две репрезентације 1988. године Енглеска је тријумфовала са 1:0. Ф>отографија са овог меча можда на најбољи начин показује какав се фудбал играо у то време. Постављање главе где неко не би ногу, уклизавање, чврстина и пожртвовање све то је красило не само енглески, већ и светски фудбал у тог времена. На фотографији се види играч Евертона и репрезентације Енглеске Дејв Вотсон како шутира лопту, док шкотски репрезентативци Нил Симпсон и Мо Џонсон уклизавају.

Најважнију утакмицу у новијој фудбалској историји Енглеска и Шкотска одиграли су на Европском првенству 1996. године где је Енглеска била домаћин. Утакмица је одлучивала која ће репрезентација освојити место које води у наредну рунду такмичења. Реми никоме није одговарао. Енглези су тријумфовали са 2:0, а Пол Гаскојн је постигао један од најлепшиих голова на европским првенствима. На фотографији се види моменат након шута Гаскојна када је лопта затресла мрежу репрезентације Шкотске.

Последњи такмичарски меч две репрезентације одиграле су 1999. године у баражу за Европско првенство у Холандији и Белгији. Први меч одигран је на Хампден парку у Глазгову где је Енглеска тријумфовала са 2:0. Јунак победе „гордог албиона" био је Пол Сколс који је постигао оба поготка. На фотографији се види моменат када је Сколс ударио главом лопту која је завршила у мрежи Шкота. Утакмицу су обележили велики нереди навијача у Глазгову где је ухапшена 51 особа. У реваншу на Вемблију Шкоти су успели да победе са 1:0, али на континентални шампионат се ипак пласирала репрезентација Енглеске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара