Најгоре голманске интервенције (други део)

Лош дан, лоша утакмица у фудбалу дешава се свима, чак и голманима. Једина разлика је што, када остали играчи погреше, то не мора да буде фатално, док се скоро свака голманска грешка завршава примљеним голом. Ово је наставак приче о голманима који су имали прилично лош дан на послу.

Голман Манчестер Ситија Енди Дибл је на утакмици против Нотингем Фореста одиграној 1990. године, мислио да је сигуран у свом шеснаестерцу са лоптом у рукама. Ипак, Дибл није рачунао на лукавог фудбалера Фореста који се прикрао голману, главом му избио лопту из руку и постигао погодак.

Реј Клеменс само је један у низу енглеских голмана који су имали непријатне тренутке на терену. На утакмици протов Шкотске 1976. године овај голман је примио гол после ударца Кенија Далглиша. Иако шут популарног „Краља Кенија" није био јак, Клеменсу је лопта прво прошла кроз руке а затим и кроз ноге.

Голман Тотенхема Гомес је на мечу против Фулама 2008. године био толико изненађен после једног шута са дистанце да га је лопта прво погодила у лице, а затим се одбила у гол.

Пољски голман Артур Боруц интернационалну каријеру градио је у Селтику, Фјорентини и сада Саутемптону. И поред добрих интервенција Боруц је оставио дубок траг када су у питању грешке. Неретко је овај чувар мреже, након неспретних интервенција, био најзаслужнији за пораз своје екипе.

Као што је већ речено, голмани су изгледа били најслабија тачка енглеске репрезентације већ неколико генерација. Навијачи „гордог албиона" посебно су били љути на Скота Карсона који је бранио на мечу квалификација за Европско првенство. У одлучујућој утакмици против Хрватске, након ударца Нике Крањчара, овај голман је катастрофално реаговао и примио гол. Енглеска је меч изгубила резултатом 3:2, и није се пласирала не Европски шампионат.

Слично се обрукао и Роберт Грин, који је на Светском првенству у Јужној Африци 2010. године стављен на стуб срама острвских медија. Грин је на мечу против САД очајно реаговао након шута Демпсија, када му се лопта од руке одбила у гол.  Утакмица је завршена резултатом 1:1, „горди албион" је ипак некако дошао до другог места у групи, али је у осмини финала налетео на Немачку која их је прегазила са 4:1.

Голман Ипсвича Брајан Ган на утакмици против Норвича 1996. године покушао је да избије повратну лопту. Залетео се, потегао ногом и... промашио. Лопта се лагано откотрљала у гол.

И велики Петер Шмајхел је имао дане када је боље остати кући него стати међу стативе. Тако је било на утакмици против Барнслија, када је након повратне лопте (која је скакутала), успео да је неспретним ударцем преусмери правац кретања ка свом голу, након чега је нападач Барнслија у налету без проблема затресао мрежу. Шмајхелова „бравура" на компилацији испод долази на ред у 2,25 минуту.

Ништа бољи није био ни Шмајхелов наследник, Фабијан Бартез, кога су навијачи, због великог броја грешака често звали „кловн". Наравно, и поред неких срамотних интервенција Бартез је био добар голман са неколико лоших дана у каријери. Један од најлошијих дана Бартез је имао не мечу са Арсеналом.

Оно што је урадио голман Торпеда Артем Гомелко, на утакмици против Дњепра, заиста се ретко виђа. Гомелко је покушао да уштопује лопту која иде у гол-аут, и на крају је постигао аутогол.

За Калида Аскрија кажу да је најнесрећнији голман на свету. Чувар мреже ФАР Рабата и Раха Казабланке у кратком временском размаку, примио је голове због којих му се цео свет смејао. Након једне катастрофалне интервенције и примљеног гола, Аксри је сам, својевољно напустио терен.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара