Читај ми!

Блатер у Београду лобирао за Косово

Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Јозеф Сеп Блатер рекао је данас да је замолио премијера Србије Ивицу Дачића и челне људе Фудбалског савеза Србије да помогну у проналажењу солидарног решења како би се деци са Косова и Метохије омогућило да играју фудбал. Модалитет за решење овог проблема биће познат до октобра.

Прилком данашње посете Србији и разговорима са српским премијером Ивицом Дачићем и руководством Фудбалског Савеза Србије, председник ФИФА Сеп Блатер заложио се за решавање питања учешћа Косова у међунардоним такмичењима и сузбијању насиља на фудбаским стадионима.

"У разговору са вашим премијером замолио сам га да нам помогну у проналажењу једног солидарног решења са вашим суседима са Косова, како бисмо омогућили тамошњим младим људима да играју фудбал. Такав осетљив проблем не може да се реши преко ноћи, мора корак по корак, али постоје неке назнаке које дају наду за будућност", рекао је Блатер на конференцији за медије у Спортском центру ФШ у Старој Пазови.

Он је додао да постоји план, да је крај октобра временски рок и да ће тада бити познати детаљи.

"У међувремену, у септембру ћемо имати састанак са господином председником ФСС-а Томиславом Караџићем и његовим некадашњим пријатељом са Косова из фудбала (Фадиљ Вокри, председник косовског савеза) , где ћемо разговарати о заједничким стварима. Захваљујући вашим премијеру упућена је позитивна нота и надам се да ћемо успети да направимо помак са концептом солидарности фудбала. Ово је процес за који је потребно мало стрпљења, али биће доста поверења и самопоуздања", нагласио је Блатер.

Према његовим речима, фудбал није само игра, него дотиче све аспекте наших живота, спортске, културне и политичке.

"Спорт има своју политичку димензију и на нашем недавном конгресу на Маурицијусу донели смо закључке о расизму, допингу и насиљу. То је била тема разговора са вашим председником Владе, јер да бисмо се изборили са тим пошастима, у друштву и фудбалу, потребна нам је помоћ политичара", поручио је председник ФИФА.

Председник ФСС Томислав Караџић захвалио се руководству ФИФА и УЕФА што је имало пуно стрпљења и издржало све притиске да се преким путем дају одређена права, између осталог и за играње фудбала на неким деловима наше државе.

"Ради се дакле, о тзв. Републици Косово и ради се о томе да би ФСС требало да има позитиван став у односу на неке одлуке које је ФИФА донела у Јапану пре неколико месеци тј. да се дозволи млађим селекцијама да играју пријатељске мечеве. Тај процес је почео пре три године, разговори су трајали до данашњег дана и трајаће још дуго. Из практичних разлога нисмо обавеставали јавност, али питање спорта иде паралелно са политичким решавањем проблема између Београда и Приштине. Оно што је дефинитивно јасно, Косово, његова репрезентација и клубови не могу да играју званичне утакмице, не могу да буду нигде жребани, све док их не прихвате УН", изјавио је Караџић.

Он је навео да је одлука ФИФА разумљива, из простог разлога што сва деца треба да играју фудбал.

"Наше мишљење је да то тако треба да буде на целом свету, па и на Косову. И премијер је данас рекао да ФСС не треба сам да реши то питање, него уз сагласност и подршку Владе Србије. У односу тражења модалитета Приштине и Београда, спорт још није дошао на ред, али траже се решења да се игра фудбал, али да то не угрожава интегритет ове земље. Можда у неком мањем спорту, да ми не замере, и може да се игра, али то нема ту ширину и тај одјек као што има фудбал. Рефлексије фудбала су веће него било које дипломатије. И поред најбоље намере, ми морамо да будемо пажљиви и обазриви, шта ћемо где рећи и које одлуке донети", био је јасан председник ФСС.

Караџић је додао да је ФСС тражио од Блатера да одигра пријатељску утакмицу у Бањалуци са селекцијом Републике Српске.

"Ми смо Блаетеру поставили питање да одиграмо једну утакмицу наше репрезентације у августу у Бањалуци и надамо се да ћемо у догледно време добити адекватан одговор, уважавајући до краја одлуке и мишљење ФСБИХ", поручио је Караџић.

Председник ФСС апострофирао је одличну сарадњу са ФИФА и УЕФА и најавио још састанака.

"Због сјајних односа са Блатером, ФИФА и УЕФА, покушавамо да се ова питања реше тако да нико не буде превише задовољан, ни незадовољан, али да се фудбал игра. Пошто је спорт мост пријатељстава и неспоразума, утицаћемо код наше Владе да ово питање у неком модалитету решимо. Свакако, претходно консултујући наше министарство спорта. Договор је да се после годишњих одмора поново нађемо у Београду", закључио је Караџић.

Блатер је одговарајући на питања новинара рекао да инцидент после финала Лиге шампиона када је Швајцарац Џердан Шаћири славио са заставом Косова рекао да то није у надлежности ФИФА, али да је све то део солидарног решења које се тражи.

Такође, најавио је да је Влада Турске дала безбедносне гаранције и да ће се првенство света за младе одржати у тој земљи, упркос нестабилној политичкој ситуацији.

Састанку у Кући фудбала у Старој Пазови присуствовала је и српска министарка спорта Алиса Марић, а на крају су Блатер, Караџић и министарка разменили пригодне поклоне, у знак сећања на посету првог човека ФИФА Београду.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара