По зими, киши, блату... (први део)

Шоу се мора наставити је можда позната фраза у шоу бизнису која се некада могла применити и на фудбал. Ако је 1985. године, и поред 35 мртвих на Хејселу одиграна утакмица финала Купа европских шампиона између Јувентуса и Ливерпула, шта је онда мања поплава која терену. Британски „Дејли мејл", у серијалу под називом „Football's golden years" објавио је старе фотографије које показују да на Острву лоши временски услови некада нису могли да зауставе фудбал.

Недавно је Блекпулу Фудбалски савез Енглеске наредио да мора у најкраћем року да среди терен, јер простор испред два гола, након кише, постане блатњав. Неколико деценија раније услови на Блекпуловом стадиону Блумфилд роуду сматрали би се идеалним.

Ако се терен Блекпула упореди са стањем какво је владало на стадиону Престона 1937. године против Чарлтона, разлика је очигледна. На фотографији се виде два фудбалера Престона како на полувремену иду у своју свлачионицу. Утакмица је на овој мочвари одиграна до краја, а Престон је добио резултатом 3:1.

Не треба ићи толико у прошлост да би се видело да је елитни фудбал могао да се без проблема игра на правим каљугама. Фотографија коју видите усликана је 1970. године на Вајт харт лејну у Лондону за време меча полуфинала ФА Купа између Челсија и Вотфорда који су „плавци" добили са 5:1.

Ни у Шкотској играње на терену који подећа на поплављено земљиште није био довољан разлог за одлагање меча. На фотографији из 1970. године налазе се легенда Селтика Били Мекнил и фудбалер Ренџерса Рони Меккион како иду ка свлачионици након четвртфинала шкотског купа који су „келти" добили резултатом 3:1.

Исте године на стадиону Манчестер Ситија, Мејн роуду домаћин је играо против Вест Хема. Стање на терену није потребно описати, довољно је погледати фотографију.

Стамфорф бриџ на фотографији из 1957 године, са меча између Челсија и Болтона подсећа на поплављену ливаду. Ту изгледа није постојала опасност да се играчи повреде, већ да се удаве на терену. Утакмица је наравно одиграна до краја, и завршена је ремијем 2:2.

Какви су услови за игру били на мечу између Арсенала и Манчестер Јунајтеда у октобру 1960. године само донекле описује фитиграфија на којој се види лопта близу гол линије „тобџија". Голман Арсенала Џек Кисли немоћно је гледао лопту како иде ка његовом голу, али нико није очекивао да ће се она пред гол линијом заглавити у блату. Пре него што је Ноби Стилс дошао до ње, дефанзивац Арсенала Џон Сниден успео је да је избије. Утакмица је завршена победом „тобџија" од 2:1.

Терени су се претварали у бљузгавице и деведесетих година прошлог века, па ни тада никоме није падало на памет да одлаже утакмицу. На фотографији из 1992. године види се блатиште на стадиону Доркинга, Медоубенку на мечу против Плимута.

Женски фудбал осамдесетих година прошлог века можда није био у експанзији, али ни даме нису знале за препреке када је у питању утакмица. На фотографији из 1984. године пре почетка меча између Шведске и Енглеске на Европском првенству за жене, види се стање терена у Лутону.

На Вемблију је одиграно хиљаде мечева, али утакмица финала Лига купа између Свиндона и Арсенала одиграна је по најгорем терену који овај стадион памти. Киша је само направила додатно блато, а терен је пре тога већ личио на бојно поље јер је само недељу дана раније одржано коњичко такмичење у прескакању препона под називом „Коњ године".

Наставиће се...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара