Истина о Хилсброу

После више од 20 година борбе породице 96 особа које су погинуле у најгорој спортској трагедији Британије добиле су приступ тајним документима за које се верује верује да доказују да су грешке полиције довеле до несреће на стадиону Хилсборо у Шефилду 1989. године.

Породице фудбалских навијача страдалих 1989. године на стадиону Хилсборо у Шефилду од данас ће имати прилику да виде више хиљада докумената о том догађају који су до сада били недоступни.

Ради се о документима више од 80 институција, међу којима су британска влада, полиција, службе хитне помоћи, локалне власти у Шефилду и служба мртвозорника.

Британски медији наводе да ће породице 96 настрадалих навијача Ливерпула прегледати до сада необјављена документа пре него што се премијер Дејвид Камерун обрати члановима Парламента на тему закључака независне комисије која је испитивала све узроке и околности трагедије на стадиону. На челу комисије која је основана 2009. налази се ливерпулски бискуп Џејмс Џонс.

Маргарет Аспинал, председавајућа Удружења породица жртава на Хилсборо стадиону рекла је да се нада како ће увид у нове документе дати одговоре на нека од кључних питања.

"То је оно за шта смо се борили у претходне 23 године. Без истине не можемо да тугујемо. Тамо где је превара, нема правде", казала је она телевизији Скај.

Породицама жртава ће у прегледању докумената помоћи и угледни британски адвокати, а очекује се да наредних дана донесу одлуку о својим даљим правним корацима.

Трагедија се десила 15. априла 1989. године на утакмици полуфинала енглеског ФА купа између Ливерпула и Нотингем Фореста.

У извештају лорда Тејлора из 1990. године наводи се да је главни узрок трагедије лоша полицијска контрола уласка навијача на трибину. Ипак, тада је одлучено да нема довољно доказа за покретање истраге против надлежних из полиције.

Породице жртава са Хилсбороа више пута су поновиле да је срамно то што ниједан појединац, нити организација нису проглашени кривим за инцидент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара