Почело одбројавање

До старта 32. Дакар релија у Буенос Ајресу преостало је још мало времена. Новогодишња ноћ за учеснике најтежег ауто-мото такмичења неће бити луда, јер 1. јануара, у 14 сати по локалном времену треба кренути на пут дуг 9.584 километра.

Једини представник Србије мотоциклиста из Суботице Габор Сагмајстер успешно је завршио технички преглед и верификацију. Возиће са стартним бројем 61. 

Као и приликом прошлог Дакар релија, за Габора Сагмајстера и екипу која га прати приређен је пријем у амбасади Србије у Буенос Ајресу. Наша амбасадорка Гордана Видовић у срдачном разговору пожелела је Габору да стигне до циља и постигне још бољи резултат.

- Веома ми значи тај одлазак у амбасаду, јер некако осећам да Србија стоји иза мене. Трудићу се да и ове године моји земљаци буду поносни. Мислим да није мала ствар бити на Дакар релију међу такмичарима из 51 земље - сматра Габор Сагмајстер.

После пријема Габора је чекала компликована процедура провере свих података и техничке исправности возила.

"Траје неуобичајено дуго - четири до пет сати. Потребно је најпре обићи 20-так различитих пунктова и добити печате. Ту проверавају све податке у саобраћајној и возачкој књижици, такмичарској лиценци, затим да ли је све плаћено, имамо ли осигурање, потребну опрему, шта је важно за медицинску заштиту, фотографишу нас, потписујемо бројне уговоре и још много што-шта. Компликовано је кад први пут дођете, али ја сам овде трећи пут и све добро знам", објашњава за сајт РТС-а Габор Сагмајстер.

Сат и по потребно је за прву фазу, затим се проверава исправност ГПС опреме и навигационих система, па следи техничка контрола, добијање стартних бројева, мери се ниво буке, обележавају делови који се не смеју мењати - мотор, амортизери и сл.

"Тај део траје дуже, јер увек нешто недостаје, па морате купити, поправити. Са мном су све време механичари Кајзер Торстен и Симон Бајлахер из Немачке, који брзо решавају све проблеме. Кад се све заврши за отприлике три сата, са мотором излазим на подијум, где се налазе публика, фоторепортери, сниматељи, кажем нешто и возим мотор у "парк ферме". У том боксу мотор остаје до старта 1. јануара и не сме се дирати. Нову Годину провешћемо у једном ресторану на обали реке Ла Плата, али сат после поноћи вратићемо се у хотел на спавање, јер морамо бити одморни за старт".

Првог дана возиће се 377 километара од Буенос Ајреса до Викторије, а прва етапа са специјалним испитом на програму је 2. јануара од Викторије до Кордобе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара