Читај ми!

Деценија од несреће Михаела Шумахера – десет година далеко од очију знатижељне јавности

Прошла је деценија откако је Михаел Шумахер, вишеструки шампион и један од најбољих возача Формуле 1, доживео несрећу на скијању у Француској која му је променила живот и заувек удаљила од јавности и спорта. И десет година касније, много се спекулише, а мало тога заправо зна о Шумахеровом здравственом стању.

Деценија од несреће Михаела Шумахера – десет година далеко од очију знатижељне јавности Деценија од несреће Михаела Шумахера – десет година далеко од очију знатижељне јавности

Немачки возач Формуле 1 Михаел Шумахер, седмоструки шампион света и један од најбољих свих времена, доживео је несрећу на скијању у Француској 29. децембра 2013. године, задобивши тешке повреде од којих се ни деценију касније није у потпуности опоравио.

Заправо, нико осим најуже родбине и пријатеља не зна како је Шумахер заиста, какве су последице повреде оставиле и у којој мери се опоравио, пошто је породица одлучила да приватни живот Немца држи далеко од јавности и тога се строго придржава већ десет година.

То је, наравно, довело до бројних спекулација, гласина, сумњивих медијских извештаја и нагађања, а многи навијачи већ деценију знатижељно покушавају да добију макар и делић тачних информација о здрављу легенде ауто-мото спорта.

Десет година касније, и даље се веома мало зна о Шумахеровој несрећи и свему што је уследило у наредној деценији.

Несрећа на француским Алпима

Када се несрећа догодила, Михаел Шумахер је скијао на монденском француском скијалишту Мерибел са својим сином Миком, који је касније пошао очевим стопама и постао возач Формуле 1.

Шумахер, искусан скијаш и љубитељ адреналинских спортова, скијао је ван обележене стазе када је пао и ударио главом о стену. Носи је кацигу која је спречила извесну смрт, али не и озбиљне повреде.

Пребачен је у болницу у француском граду Греноблу, а светски медији су убрзо објавили вест да је легендарни возач, који је каријеру завршио годину дана раније, у веома тешком стању.

Навијачи и новинари су сатима стајали испред болнице у Греноблу чекајући било какве вести о Шумахеровом здравственом стању.

Шумахер је био у коми шест месеци, током којих се мало тога могло чути. Да би се смањио притисак јавности, прве званичне информације о повредама саопштене су на конференцијама за новинаре на којима су били и лекари.

Након операција, лечења у болници у Греноблу и буђења из коме, Шумахер је пребачен на рехабилитацију у болницу у Лозани, а потом је враћен у своју кућу у Швајцарској, где је држан подаље од очију јавности и без информација у каквом је здравственом стању.

Далеко од очију и ушију јавности

Шумахер није виђен у јавности од несреће, а само чланови породице и неколико одабраних блиских пријатеља знају интимне детаље и праву истину.

Михаелова супруга Корина Шумахер већ десет година је центар уског круга блиских људи из којег информације не излазе.

Француски доктор Жан-Франсоа Пајен, који се бринуо о Шумахеру, говорио је 2014. о Коринином труду и непрестаном ангажману за добробит супруга у месецима након несреће.

"Он је у веома повољним условима. Његова супруга је окружена одличним саветима и урадила је све што је потребно како би могао да се опоравља", рекао је тада доктор Пајен.

За десет година, колико је прошло од несреће на француским Алпима, јавност је чула изузетно мало детаља о Шумахеровом здрављу од извора за које се може веровати да су релевантни.

Бивши возач Формуле 1 Филип Штрајф, Шумахеров пријатељ који је и сам остао инвалид након тркачке несреће, рекао је 11 месеци након Михаеловог пада да је Шумахер у инвалидским колицима, да не може да говори и има проблема са памћењем.

"Са породицом је, па ће се лакше опоравити. Његово стање је боље, али је све релативно. Веома је тешко", рекао је тада Штрајф.

Шумахерова менаџерка Сабине Кем саопштила је 2016. нове али оскудне информације...

"Драго нам је што можемо да кажемо да наставља да напредује, с обзиром на тежину његових повреда главе", рекла је Кем.

Не тако оптимистичну слику о Шумахеровом стању, представио је јавности нешто касније исте године бивши шеф Ферарија Лука ди Монтецемоло.

"Стално добијам вести о њему и нажалост нису добре. Живот је чудан. Он је био фантастичан возач и имао је само једну несрећу са Фераријем 1999. године", рекао је кратко Ди Монтецемоло.

"Михаел нас је увек штитио, а сада ми штитимо њега"

Редак увид у Шумахеров живот након несреће, јавност је добила 2021. године у Нетфликсовом документарцу "Шумахер".

"Живимо заједно код куће. Радимо терапије. Чинимо све што можемо да Михаелу буде боље, да му буде удобно и да једноставно осети нашу породицу, нашу повезаност", рекла је Шумахерова супруга Корина у филму.

Истакла је да покушавају да наставе живот као породица, онако како Михаел воли.

"Покушавамо да наставимо као породица, онако како Михаел воли. Настављамо са својим животима. Приватно је приватно, како је увек говорио. Веома ми је важно да може да настави да ужива у приватном животу што је више могуће. Михаел нас је увек штитио, а сада ми штитимо њега", нагласила је Корина.

Мада је била и на мети осуда и критика јер је наводно забрањивала Шумахеровим пријатељима да га виде, док јој неки замерају и дугогодишње ћутање о Михаеловом стању, Корина је практично цео живот подредила бризи о супругу.

О томе је за медије говорио пријатељ немачког возача Еди Џордан, који је истакао да Корина годинама није могла да има пријатеље због страха да ће је сви испитивати какво је стање њеног мужа.

"То је била најужаснија ситуација за Мика и Корину. Прошло је већ скоро десет година и Корина и даље не може да оде на забаву, ручак, излет... Она је као затвореница јер би сви хтели да разговарају с њом о Михаелу у тренуцима када она жели да се одмори од свега тога", рекао је Џордан.

"Више није онај Михаел каквог смо познавали у Формули 1"

Бивши шеф Ферарија и Међународне аутомобилске федерације (ФИА) Жан Тод, близак Шумахеров пријатељ, недавно је цитиран у медијима, када је рекао да се живот легенде Формуле 1 сада веома разликује од онога што је некада био.

"Он више није онај Михаел одраније. Другачији је и лепо му је са супругом и децом који га штите. Његов живот је другачији и имам привилегију да могу да поделим тренутке с њим. То је све што се може рећи. Нажалост, судбина је тако хтела пре десет година и он више није онај Михаел каквог смо познавали у Формули 1", истакао је Тод.

Једном приликом је рекао и да је Михаел и даље део његовог живота.

"Често га посећујем, гледамо телевизију заједно. Врло је опрезан, ту је с нама и наставља да се бори", испричао је Тод.

Бројне спекулације и интервју генерисан вештачком интелигенцијом

Са недостатком информација, уз сензационализам и жељу да се сазна што је више могуће о Шумахеровом стању, годинама се шире бројне спекулације.

Неколико медија у Европи покушало је да сазна више од онога што је речено, а помпа око Шумахеровог стања довела је и до неких неморалних поступака.

"Био сам запањен колико медији извештавају иако нема поузданих информација, колико могу да исплету наводних прича без информација", рекао је дугогодишњи адвокат породице Шумахер Феликс Дам.

Отишло је тако далеко да је један немачки часопис објавио и на насловној страни рекламирао интервју са седмоструким светским шампионом који је заправо генерисала вештачка интелигенција.

Часопис имена Die Aktuelle објавио је ове године насловницу са фотографијом насмејаног Шумахера уз обећавајући наслов – "Михаел Шумахер, први интервју".

Шумахерови наводни цитати су генерисани вештачком интелигенцијом, што је довело до бурне реакције јавности, извињавања, смене главне уреднице и тужбе коју породица Шумахер разматра.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво