Читај ми!

Маске падају на Сепангу

Јесењи викенд у Аустралији нам је дао неке назнаке о томе шта би могли да очекујемо у 2012. години, али право стање ствари би могло да буде видљиво тек после трке у Малезији. Осим ако се не испостави да су у праву метеоролози који најављују пљускове.

Нова сезона Формуле 1 је отворена занимљивом трком у Мелбурну. Стаза која води око језера у Албертовом парку је необична због тога што не личи на класичну писту, али уз статистику која каже да је осам од последњих 11 победника на крају те године освојило титулу, представља одличан индикатор стања ствари у најпопуларнијем ауто-спорту.

Ипак, недостатак есенцијалних елемената класичних стаза - дугих праваца, и поготово битних брзих кривина - чини да нико са сигурношћу не може рећи да ће тимови који су били брзи (или спори) у Аустралији бити једнако брзи (спори) и у осталим тркама. Упркос томе, покушаћу да изведем неке закључке.

Није тешко закључити да је Мекларен у најбољој форми. Тркачка машина тима из Вокинга делује убедљиво и на нивоу једног круга и у континуитету и 2012. делује као година у којој ће Мекларен освојити своју прву конструкторску титулу још од 1998. године. Кажем конструкторску, зато што ће управо оно што их чини фаворитима за екипну титулу - два подједнако добра возача - бити можда и највећа препрека у борби за возачку титулу. По питању сирове брзине Луис је можда ненадмашан, али стабилност и тактика су на Џенсоновој страни. Ова својеврсна борба корњаче и зеца у британском тиму ће у многоме обележити сезону пред нама и директно утицати на исход борбе за возачку титулу.

Ред бул је можда разочарао у Аустралији, али превасходно када је у питању квалификациони круг. Чини се да је на почетку сезоне први ред недостижан за актуелне светске прваке, колико због убедљивог Мекларена, толико и због супер брзог Мерцедес АМГ-а. Недељом већ ситуација изгледа много боље и мада Фетел (за разлику од свог шефа) признаје да је Мекларен бржи, нема баш превише разлога за забринутост јер су подијуми и даље на дохват руке. А Њуји ће свакако до Барселоне и почетка европске сезоне већ нешто смислити. Шта рећи за Вебера? Ако је у суботу показао да можда још има наде за њега, (поново) катастрофалним стартом у недељу је све то бацио у воду.

Мерцедес АМГ је најављиван као најпријатније изненађење, и ту оцену је делимично и испунио. На нивоу једног круга, F1W03 делује једнако брзо као и Мекларен, али чим у недељу са пуним резервоарима крене право тркање, појави се најављена Ахилова пета у виду прогресивног „једења" гума. У преводу, победе у овој фази сезоне делују мало вероватно, али уз мало додатног рада на аутомобилу нису немогуће до краја године.

Црне прогнозе су се обистиниле када је у питању славни Ферари. Иако Алонсово пето место може послужити као још један тестамент Шпанчеве вештине да искористи све прилике које му се укажу, Масине муке много верније приказују колико је Ф2012 лош аутомобил. Све су јаче гласине да Ферари припрема потпуно нов аутомобил за Барселону, а до тада једино што његовим пилотима остаје јесте борба за ограничавање штете.

Лотус је због Грожановог трећег и Кимијевог осамнаестог места на квалификацијама вероватно био вест дана у суботу. Екипа из Енстона делује брза на нивоу једног круга, можда одмах иза Мекларена и Мерцедеса, а не изгледа ни да Е20 има проблема са гумама. Ипак, укупни утисак је да црно-златни болиди неће бити равноправни такмаци у борби за титулу ове године, али понеки подијум и поштена борба са Мерцедесом и Фераријем делују изгледни.

Најпријатније изненађење у 2012. години је свакако екипа Вилијамса, док ни Торо росо није разочарао, напротив. Заубер је поново капитализовао на чињеници да им болид најмање од свих тимова „троши" гуме, док Форс Индија мора и може боље. Кејтерем је још увек далеко од првих бодова, док Марусија уопште није деловала лоше, ако се узме у обзир да су као и ХРТ потпуно пропустили зимске тестове.

За викенд нам долази Сепанг, најтежи тест за гуме у целом календару, после којег ће већина питања добити одговарајући одговор.

Да ли је Мекларен неухватљив за остале? Може ли Ред бул на тркама надокнадити инфериорност из квалификација? Да ли је први ред достижан за Мерцедес АМГ? Колико заиста вреди Лотус? Где је Фераријево место , са горе наведеним или Вилијамсом и Торо росом? Може ли Луис узвратити Џенсону? Да ли ће Шуми поново бити бржи од Ника, а Грожан од Кимија? Хоће ли Фетел остати без подијума? Ко ће бити најбржи од тимова из средине?*

Предвиђена је једна ДРС зона, а Пирели је на располагање ставио средњу и тврду мешавину гума. Разлика између њих би требало да буде већа него између мешавина коришћених у Мелбурну, и уз релативно кратко задржавање у боксу од око 22 секунде, очекује се да се водећи тимови одлуче за тактику са 3 заустављања. Од стартне линије до прве кривине је целих 600 метара, па добар старт може много да донесе.

На слободним тренинзима у петак, Мекларен је поново био најбржи, Мерцедес једини са шансом да их изненади на квалификацијама, док је Ред бул мало показао. Раиконен је већ изгубио пет места на квалификацијама због промене мењача после другог слободног тренинга, док су оба возача Торо Роса била међу првих десет. Маса има нову шасију, али без побољшања, док ХРТ делује као да ће бити унутар тражених 107%.

Квалификације почињу у суботу у 9 часова, док је трка у недељу у 10**. Овог викенда навијам за метеорологе, то јест кишу.

*Да учинимо ствари занимљивијим, ево и мојих одговора: јесте; не може; јесте; трећи најбржи тим; негде између; може; хоће и хоће; неће; Торо Росо.

**У ноћи између суботе и недеље часовници се померају за 1 сат унапред.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара