СуперБолт тек за 900 година

Човек ће 100 метара за мање од девет секунди успети да претрчи тек за 900 година, резултат је истраживања које је обавио уредник емисије "Спорт и наука" на америчкој Tелевизији "ЕСПН" Џон Бренкус.

Бренкус, који је и аутор популарне научно-спортске књиге "Тачка савршенства", почео је своја истраживања пошто је фантастични спринтер са Јамајке Усаин Болт у августу прошле године на Светском првенству у Берлину поправио светски рекорд за 11 стотинки (9,58 секунди).

 

"О померању људских граница не одлучује само атлетичар, већ важну улогу имају и физика, биологија, околина и опрема. У случају трке на 100 метара битно одлучује и психа. Ко буде намеравао да пробије границу снова од девет секунди суочиће се и са великим психолошким изазовом", рекао је Бренкус.

Он је до резултата анализе дошао кроз сарадњу са више од 200 атлетичара из Калифорније, са којима је радио на "компонентама савршене трке".

Бренкус је радио и анализе других атлетских дисциплина, па је закључио да ће се рекорд Мароканца Хишама ел Геружа на једну миљу (3:43,13) једног дана спустити на 3:18,87, као и да људско тело не може да пребаци ту границу.

"У маратону смо веома близу границе људских могућности па се тренутан рекорд може побољшати за највише шест минута", тврди Бренкус.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво