Читај ми!

РТС клуб, од 18. априла до 18. маја

Слике монахиње Марије – Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења

Изложба слика монахиње Марије (Антић) из Манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу из циклуса „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“, а у организацији Музеја жртава геноцида, Епархије пакрачко-славонскe и Радио-телевизије Србије биће отворена у РТС клубу у Светогорској улици, у четвртак, 18. априла. Отварање изложбе уједно ће послужити као повод за разговор о култури сећања на јасеновачке жртве, као и о недавно објављеној монографији проф. др Јелене Ердељан, посвећеној радовима монахиње Марије. На изложби у РТС клубу биће представљено 26 њених радова који чине заокружени ликовни циклус посвећен јасеновачким новомученицима.

Слике монахиње Марије из Манастира у Јасеновцу, коме припада Црква рођења Светог Јована Крститеља, настале на месту страдања српског народа у највећем логору смрти у Независној Држави Хрватској, одишу, парадоксално, снагом и лепотом, евоцирајући истовремено на потресан начин сећање на жртве геноцида. Оне својом суштином представљају иконичне представе које су савремени сведоци времена и места које је и даље место бола, страдања, патње и сећања, стратиште српског народа, Јевреја, Рома и и других антифашиста.

Суптилни у формату, колориту, техници и приступу уметности, радови монахиње Марије су универзалне слике које подсећају на страх од апсолутног одсуства људскости, али исказују и наду у вечни живот и Васкрсење.

Ауторка је по образовању технолог, а монашки живот започела је у Манастиру Бешка на Скадарском језеру, где је и почела да слика. Са делом бешког сестринства, а по благослову блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Радовића), од 2016. је на послушању у Јасеновачком манастиру.

Њеним сликама посвећена је репрезентативна двојезична монографија проф. др Јелене Ердељан у издању Музеја жртава геноцида, која поред анализе дела у контексту историје уметности и културе сећања, садржи и сведочанство монахиње Марије о њеном искуству суочења са Јасеновцем као местом страдања, уз молитве из службе јасеновачким новомученицима. Слике монахиње Марије, као и монографија др Јелене Ердељан која је својеврстан стручни водич за њихово разумевање, представљају потресно сведочанство о Јасеновцу као највећем губилишту српског народа.

Изложба слика монахиње Марије у РТС клубу биће отворена до 18. маја 2024.

Реализација изложбене поставке – уредник: Ана-Марија Симоновић.

Креативни тим: Тамара Брчић, Анђела Грабеж и Милица Жебељан; сценограф: Тања Ивановић; сарадници: Драгољуб Здравковић, Татјана Каравелић и Милана Гајовић; каталог, графичко обликовање: Предраг Поповић; извршни продуцент: Јелка Гук Влатковић.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво