Читај ми!

Тестирање стручњака у Радио Београду

У Радио Београду у току је тродневно тестирање 120 кандидата, који су се одазвали позиву "Тражимо стотину младих стручњака за 21. век".

У оквиру јавног позива "Тражимо стотину младих стручњака за 21. век", у Радио Беграду је у току тродневно тестирање 120 кандидата за радно место радијског спикера, новинара и водитеља.

До слушалаца допиру само својим гласом, за већину је то олакшица, а за друге, опет, кажу - појачана одговорност.

На питање како су пред тестирање припремили глас, неки кандидати кажу да су радили спикерске вежбе, неки предност дају узимању меда, а, сигурно, неки стрепе да им глас не задрхти док буду читали текст.

Радио нема слику, па читав утисак аудиторијума зависи искључиво од говорних способности спикера. Тест садржи три врсте текста - забавни, информативни и водитељски.

"Мора да се чује његова енергија, мора да се чује његова личност, то што он говори мора да пређе рампу, како се то каже, мора да допре до сваког слушаоца. Морам да му верујем, морам да га слушам онда када он проговори", каже члан комисије, радијски новинар Мирослав Војводић.

У радијском послу глас је моћно оруђе - свесни су и кандидати.

"Шта је најважније за човека чији се глас далеко чује? Управо то, глас", каже један кандидат. "Јако је битно имати пријатан глас, али је још битније имати правилну дикцију", мисли други.

Уз то, слаже се већина, важно је имати неку природност, спонтаност, преносити одређену врсту емоције.

Кандидате који прођу први круг тестирања чека и провера опште новинарске информисаности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво