Читај ми!

Представљен албум сестара Гобовић „Лепота је у традицији“

Уметнице Марија и Марина Гобовић, познате по посвећености неговању изворне музичке традиције Балкана, представиле су у ПГП продавници РТС Клуба свој нови студијски албум.

Четврти музички материјал „Лепота је у традицији", на коме су овековечени ванвременски вокали сестара Гобовић- по много чему је несвакидашњи и итекако пажње вредан, што су у својим обраћањима образложили и говорници на догађају- Марко Милутиновић, одговорни уредник ПГП РТС-а и Владимир Пановић, шеф Народног оркестра Музичке продукције РТС-а.

„Имајући у виду да ПГП РТС, као најстарија и највећа музичка издавачка кућа на Балкану, у својим архивама чува више од 10.000 музичких уметничких дела/наслова- нови музички материјал сестара Гобовић и својим раскошним садржајем али и самим именом албума „Лепота је у традицији"- итекако припада нашој богатој збирци. Марија и Марина, добро дошле у ПГП РТС породицу!" рекао је Марко Милутиновић.

Влада Пановић, шеф Народног оркестра МП РТС је и продуцент албума и комплетан аутор песама „Никола Тесла" и „1389":

"Рад на овом музичком материјалу био је за мене као искусног професионалца и музичара сасвим другачији ауторски изазов. Иако имам искуства и знања, са много пажње сам учествовао у креацији и свим фазама процеса јер овај пројекат у свом карактеру има мисију очувања наше културне баштине- наше народне музике и то у изворном, правом облику. Пре свега, позив Марије и Марине да сарађујемо ме изузетно обрадовао јер сам схватио и уверио се да и млади, нове генерације вреднују наше културно наслеђе, музику и да се труде да допринесу, представе и покажу све то у најпрепознатљивијем и највреднијем, изворном облику. Албум смо снимали са много пажње и труда, у студију Оливера Јовановића. Тим овог пројекта окупио је врсне професионалце и креативце...међу њима је и продуцент Саша Стојиљковић, затим читав Народни оркестар Музичке продукције РТС-а који је све нумере одсвирао уживо, уз Марију и Марину Гобовић- које су свој вокални сегмент такође врхунски извеле. Албум „Лепота је у традицији" јесте искорак у нешто новије али са јаким коренима у нашој традицији, зато желим Марији и Марини Гобовић да наставе у овом духу. Својом одлучношћу да истрају у идеји, као и због њиховог талента и дара, успеле су да нас све окупе и створили смо нешто вредно, важно, нешто што ће трајати."

Сестре воде Дечји хор „Славујчићи", при Храму Светог Саве, а дугогодишње искуство и љубав према изворној музици преносе и на малишане у дијаспори. Њихова песма "Србија" је прошле године у Врњачкој Бањи, на манифестацији „Србија више од лепоте" проглашена за најлепшу песму о Републици Србији. Многобројним признањима које су до сада освојиле за свој рад, недавно је придружено и престижно, светско признање "Tesla Spirit Award"- за допринос култури и стваралаштву, које је сестрама Гобовић доделила „Теслина научна фондација" из Филаделфије.

Марија и Марина Гобовић: „Често су нас питали, у неверици- Откуда интересовање за изворну народну музику? Трудимо се да нашим радом то докажемо, да и „на делу" објаснимо, покажемо да смо доследне овом правцу. Зато смо изузетно поносне и на ново, четврто музичко издање, „Лепота је у традицији" које је објавио ПГП РТС. Публици смо даровале музички материјал који чини изворна музика у оригиналу, у дуетском извођењу, уз пратњу Народног оркестра Музичке продукције РТС- а. Захвалне смо свима који су у нас веровали и подржали нас на нашем музичком путу- од Мериме Његомир, на почетку наше каријере која нас је међу првима охрабрила да истрајемо, преко тима београдског Сава центра који су нас позивом да одржимо концерт уверили да то можемо и да ово што радимо вреди и итекако има аудиторијум. И коначно, захвалне смо свима који су учествовали у овом музичком пројекту, као и нашим породицама и пријатељима. Охрабрене подршком и разумевањем, које нам много значи- остајемо доследне свом уметничком опредељењу."

 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво