Читај ми!

Представљен нови албум Бајаге и инструктора „Овај свет се мења“

Београд, 8. октобар 2020. РТС Клуб

„Ово се тешко може назвати миром
А знам сигурно да није ни рат
И све изгледа потпуно нормално
а хладан зној ми клизи низ врат.."

Бајага каже да баш ова његова песма („Ни на небу ни на земљи") из богатог досадашњег ауторског репертоара- најверније дочарава ово време, ову чудну годину. Недвосмислено је да бисмо данас радије цитирали текст Бајагине песме са првог албума-„Позитивна географија" који је пре 36 година објавио за ПГП...Било би дивно, када би, поводом свега што нам се догађа због пандемије, могли да цитирамо: „А ја сам био страшно кул и нисам падао на форе.." 

Ипак, здравље је најважније и зато ваља бити одговоран и понашати се према препорукама лекара, због пандемије вируса Ковид 19.

И да не бисмо дошли у атмосферу „Немој да будеш ња-ња, јер ћу да будем и ја..." следи детаљан извештај о промоцији новог албума музичког састава који воле и поштују баш све генерације наших сународника.

Момчило Бајагић Бајага нам је као савременик и уметник важан. Бајаги као аутору верујемо, Бајагу и инструкторе, њихове песме и музику волимо. И због свега тога и овог пута ваља освестити њихову поруку која гласи: „Овај свет се мења.."

Издање легендарне групе представљено је уз присуство мањег броја представника медија него што је уобичајено, због поштовања мера Владе Републике Србије за заштиту од коронавируса.

Несвакидашње конципиран албум прослављеног састава „Бајага и инструктори" уз насловну песму „Овај свет се мења" која је нова, садржи и још две овогодишње, стваране за филм „Хотел Београд" („Дарја" и „Како се то назива")  и шест старих нумера, поново снимљених, које је Момчило Бајагић својевремено написао за Здравка Чолића, „Рибљу чорбу", позориште, филм и телевизију: „Твоје очи", „Моја драга", „Ја сам се ложио на тебе", „Младост", „Ни на небу, ни на земљи" и „Отворена врата".

Момчило Бајагић Бајага:"Албум је настао баш у време пандемије и питање је да ли бисмо га снимили сад, да није било карантина. Ми смо бенд који доста свира, и много времена проводи на путу. Ове године смо отказали више од 20 концерата. Нови албум је био спас и за мене и за моје пријатеље из групе. Потрудили смо се да нешто корисно радимо, у време кад се чини да је музика овом пандемијом можда и највише погођена, од свих грана уметности и привреде. То нас је сачувало да останемо у послу и урадимо нешто ново. Имамо овде доста старих ствари, али неке од њих никад нисмо снимили, а извели смо их на концертима али нису биле никад забележене на неком носачу звука тако да ми је драго да смо сада то успели. Пре концертног представљања песама са овог албума, на онај начин како смо то раније радили, ове јесени ћете их чути како смо их одсвирали за телевизију- на РТС- у ће бити емитован специјалан концерт без публике, снимљен на стадиону Ташмајдан." 

И овај студијски материјал је заједничко издање две највеће регионалне издавачке куће, ПГП РТС-а и Југотон Кроација рекордса.
 
Директор ПГП РТС-а Владимир Граић је, попут свих присутних на промоцији, изразио искрено жаљење што су неки људи морали да остану напољу, како би се избегла гужва и прекорачење броја присутних у затвореном простору и додао:

„Хвала свима који су учествовали у реализацији овог пројекта, укључујући Оливера Јовановића, Сашу Хабића, Ганета Пецикозу... Хвала, пре свега Бајаги што је направио сјајан албум. Доступан је у такозваном „физичком" али и дигиталном издању"- осим као ЦД у ПГП продавницама, доступан је и на свим најпознатијим дигиталним платформама а може се поручити и онлајн, путем сајта „Мала српска продавница". Драго ми је што смо наставили сарадњу, најбољи иду са најбољима, Хвала ти Бајага што си са нама и даље.".

У име Југотон Кроација рекордса, Наталија Цајић је између осталог рекла: "Велика је привилегија пратити овако велике музичке приче, какву већ деценијама исписују легендарни Бајага и његови „Инструктори". Овај диск и плоча, која ће ускоро изаћи, оставиће значајан траг у времену. А на нама је, мислим на два највећа регионална дискографа- ПГП РТС и Југотон Кроација рекордс, да као и до сада, уз искремо пријатељство и велико поштовање и уважавање- овај ЦД и овај албум учинимо доступним људима широм простора, ма где они били и живели. Верујем да ће песме које нам сада Бајага презентује помоћи да лакше схватимо да се овај свет заиста мења. Хвала Бајаги и свим његовим сарадницима."

Бранка Главоњић, ауторка БУНТ-а најдуговечније емисије у историји РТС- а посвећене рокенролу и ауторка Бунт Рок Фестивала:„ За ових 25 година колико радим и пратим сцену и највеће- најважније уметнике, заиста се није догодило да чујем ишта негативно од колега музичара или новинара у вези са Бајагом и његовим радом, односом према музици и послу. И када сам са њим радила први интервју, давно и данас ево баш пре неколико дана- он је као аутор, велика домаћа музичка звезда али и као човек- наш суграђанин- остао доступан, увек пристојан, пријемчив и на располагању медијима али и колегама.А то успевају и умеју само највећи, смо они који су врхунски и прави људи, они који су своји и изузетни у послу којим се баве."

Албум „Овај свет се мења" је премијерно представљен 15. септембра ове године, на Радију 202 Радио Београда. Музички уредник Радио Београда 202, Ненад Кузмић, сетио се да је увек био радознао да чује како би звучала Чолићева „Твоје очи" да је Бајага и отпевао, и после више деценија је то дочекао.

„Песма је одлична, то и наши слушаоци потврђују, већ је постала и Хит двестадвојке, звучи одлично и свеже као да је направљена прекључе. И остале песме звуче свеже и аутентично, ово је право освежење на сцени, нешто што нам је било потребно. Док се не сниме још неке песме које је Бајага такође ауторски потписао, можемо да уживамо уз овај албум, у свету који се мења."

 

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара