Србија под редним бројем 8 у финалу Евросонга

Све је спремно за велико финале 60. Песме Евровизије у Бечу, а гледаоци ће моћи да прате најгледаније музичко такмичење у Европи у суботу, 23. маја, од 21.00 у директном преносу на РТС 1 и РТС Сателит. Србија, коју представља Бојана Стаменов песмом "Beauty Never Lies", наступа под редним бројем 8.

Прошлогодишњом победом Кончите Вурст песмом "Rise Like a Phoenix" у Копенхагену, Аустрија је ове године добила право да организује Песму Еворвизије. Град који ће по други пут угостити учеснике из 38 земаља Европе, а ове године и Аустралије, је Беч.

Овогодишња јубиларна 60. Песма Евровизије има 40 земаља учесница, међу којима је први пут, као преседан и велико изненађење, и Аустралија. Европа је ове године направила изузетак и, водећи се слоганом "Градимо мостове", позвала далеку Аустралију, која већ 30 година милионским аудиторијумом прати Песму Евровизије, да равноправно учествује и гласа у оба полуфинала и финалу.

Одлуку о томе ко ће бити победник овогодишњег Евороснга доносе публика и стручни жири, у односу 50:50. У финалу право гласа имају све земље које учествују ове године, укључујући и земље учеснице који нису успеле да се пласирају у велико финале, што значи да ће гледаоци у суботњем преносу чувену фразу „12 points goes to.." чути 40 пута.

Публика ће моћи да гласа телефонским позивом, СМС-ом и/или преко званичне телефонске апликације, а гласање ће се обавити након што свих 27 земаља изведе своје нумере, и то у трајању од 15 минута. Стручни жири сачињен је од пет чланова који су истакнути стручњаци у музичкој индустрији земље у којој гласају. Сваки од чланова стручног жирија ће рангирати нумере од прве до последње у финалу, где ће се на првом месту наћи нумера за коју сматрају да је ове године најбоља, и тако све до последње земље. Комбиновањем гласова публике и стручног жирија, долази се до коначног распореда поена коју земља додељује, и то по традиционалном принципу, најбоља песма добија 12 поена, друга по редоследу 10, трећа 8, и тако од 7 до 1 поена, за песму са најмање гласова. Уколико у укупном збиру две земље буду изједначене по броју гласова, предност има земља којој је публика доделила већи број поена.

Редослед наступања финалиста:

1. Словенија: Maraaya - Here For You
2. Француска: Lisa Angell - N'oubliez Pas
3. Израел: Nadav Guedj - Golden Boy
4. Естонија: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday
5. Уједињено Краљевство: Electro Velvet - Still In Love With You
6. Јерменија: Genealogy - Face The Shadow
7. Литванија: Monika Linkyte i Vaidas Baumila - This Time
8. Србија: Bojana Stamenov - Beauty Never Lies
9. Норвешка: Morland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me
10. Шведска: Mans Zelmerlow - Heroes
11. Кипар: John Karayiannis - One Thing I Should Have Done
12. Аустралија: Guy Sebastian - Tonight Again
13. Белгија: Loïc Nottet - Rhythm Inside
14. Аустрија: The Makemakes - I Am Yours
15. Грчка: Maria Elena Kyriakou - One Last Breath
16. Црна Гора: Knez - Adio
17. Немачка: Ann Sophie - Black Smoke
18. Пољска: Monika Kuszynska - In The Name Of Love
19. Летонија: Aminata - Love Injected
20. Румунија: Voltaj - De La Capat/ All Over Again
21. Шпанија: Edurne - Amanecer
22. Мађарска: Boggie - Wars For Nothing
23. Грузија: Nina Sublatti - Warrior
24. Азербејџан: Elnur Huseynov - Hour Of The Wolf
25. Русија: Polina Gagarina - A Million Voices
26. Албанија: Elhaida Dani - I'm Alive
27. Италија: Il Volo - Grande Amore

Јубиларни 60. Евросонг имаће три главне водитељке - Мирјам Вајхселбраун, Алис Тумлер и Арабела Кисбауер, а из популарног "грин рума" јављаће се прошлогодишња победница Кончита Вурст.

Овогодишњу Песму Евровизије Јавна медијска установа Радио-телевизија Србије реализује у сарадњи са продукцијском кућом "Беотон", са којом је успешно сарађивала и 2007. године, након чега је, победом Марије Шерифовић у Хелсинкију са песмом "Молитва", Евросонг одржан у Београду.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара