Србија у финалу „Евросонга“!

Наступом који је одушевио публику у бечкој дворани, српска представница Бојана Стаменов пласирала се у финале јубиларног 60. избора „Песме Евровизије“.

22.56 - Србија је у финалу! У напетих неколико минута, овим редоследом су прочитана имена финалиста: Албанија, Јерменија, Русија, Румунија, Мађарска, Грчка, Естонија, Грузија, Србија и Белгија.

22.40 - Водитељке уз помоћ гласног одбројавања публике у бечкој хали затвориле гласање. Занимљиво да једино Аустралија има право да гласа у оба полуфинала.

22.25 - Гласање је управо почело! У наредних 15 минута из Србије се искључиво СМС-ом може гласати на број 3323, слањем редног броја песме (осим броја 9). Могуће је послати највише 20 порука са једног броја телефона.

22.20 - Грузинка Нина Сублати тврди да је Ратница. Мада, руку на срце, више личи на Мортишу из породице Адамс. Она је била последња, 16.

22.15 - Крај такмичарског дела се ближи крају... Једину песму која вечерас уз финску није на енглеском пева Румун Волтај. Мада, и његова De la capăt (All Over Again) је, што се каже, пола-пола.

22.06 - Данска група "Anti Social Media" je наступила 13. Хоће ли то одмоћи нумери The Way You Are да стигне до финала? После њих се на сцени појавила Албанка Ељхаида Дани и поручила Жива сам!

21.52 - Боги, „комшија“ из Мађарске, певао је о ратовима ни за шта, док су се Узари и виолинисткиња Мајмуна из Белорусије „посветили“ времену. Рускиња Полина Гагарина се „нада“ да ће јој Милион гласова донети пласман у финале.

21.47 - Србија је на реду... Бојана Стаменов, њен моћни глас и Beauty Never Lies! Уз Маркову, Сашкину, Сањину и Оливерову помоћ дигла је халу на ноге!

21.45 - Данијела Кајмакоског песма којом представља Македонију, како каже, подсећа на прву љубав. Назив јој је Autumn Leaves (Јесење лишће). А сада Бојана!

21.30 - Финце представља група "Pertti Kurikan Nimipäivät", чији чланови имају Даунов синдром и њихова песма Aina mun pitää (Увек морам) трајаће нешто краће од осталих из разумљивих разлога. Шеста земља је Грчка – њихова представница Марија Елена Киријаку пева о љубави. На енглеском своју песму изводи и Естонија: Елина Борн и Стиг Раста се опраштају од прошлости. Следи Македонија.

21.22 - Трећа земља која се нашла на бини Градске дворане у Бечу је Белгија. Млади и елегантни Лоак Ноте пева о унутрашњем ритму. Холандија је следећа: Тринтје и Walk Along.

21.14 - Молдавија, тачније Едвард Ромањута, провокативним наступом отворио такмичарски део вечери, песмом I Want Your Love. Следећа песма која се нада финалу долази из Јерменије – група „Џинеолоџи“ пева о миру и љубави у композицији Face The Shadow.

21.10 - Водитељке Мирјам Вајхзелбраун, Алис Тумлер и Арабела Кајсбауер су са различитих континената, што је у складу са слоганом овогодишњем такмичења „Градимо мостове“.

21.00 - Прошлогодишња победница Кончита Вурст отворила прво полуфинале. На бини у облику ока, пева песму Raise Like A Phoenix, којом је тријумфовала у Копенхагену прошле године, на 59. издању „Евросонга“. Током спектакуларног извођења представљени су и вечерашњи учесници.

20.45 – Бојана се у Дневнику још једанпут захвалила свима који су гласали за њу и на тај начин је послали у Беч и поручила да ће се потрудити да Србија заблиста!

Ко ће се придружити домаћину Аустрији, гостујућој Аустралији и тзв. великој евровизијској петорци (Великој Британији, Немачкој, Шпанији, Француској, и од 2011. повратнику Италији) у финалу, сазнаћемо после двочасовног спектакла, када ће, након петнаестоминутног гласања, бити објављена имена 10 полуфиналиста које ћемо поново гледати у суботу, 23. маја, у бечкој Градској дворани.

Са песмом Beauty Never Lies, српска представница ће наступити под редним бројем девет, након Молдавије, Јерменије, Белгије, Холандије, Финске, Грчке, Естоније и Македоније.

До краја прве полуфиналне вечери гледаћемо и Мађарску, Белорусију, Русију, Данску, Албанију, Румунију и Грузију.

Домаћин ОРФ, аустријски јавни сервис, направио је и један преседан ове године: водитељи програма ће први пут бити искључиво жене – Мирјам Вајхзелбраун, Алис Тумлер и Арабела Кајсбауер.

Победница „Песме Евровизије 2014“ Кончита Вурст биће домаћин у тзв. Грин руму.

Систем гласања

Одлуку о томе ко улази у финале доносе публика и стручни жири, у односу 50:50.

Публика ће моћи да гласа телефонским позивом, СМС-ом и/или преко званичне апликације, а гласање ће се обавити након што све земље изведу своје нумере, и то у трајању од 15 минута.

Стручни жири је сачињен од пет чланова који су истакнути стручњаци у музичкој индустрији земље у којој гласају. Сваки од чланова стручног жирија ће рангирати нумере од прве до последње у полуфиналу у којем наступа земља у чије име гласају, а исти жири ће гласати и у финалу.

Комбиновањем гласова публике и стручног жирија долази се до коначног распореда поена које земља додељује, и то по традиционалном начину, најбоља песма добија 12 поена, друга по редоследу 10, трећа осам, и тако од седам до једног поена, за песму са најмање гласова.

Осим земаља које учествују у сваком од полуфинала, право гласа имају и земље које су директне учеснице финала, равномерно распоређене у првом и другом полуфиналу, што је одређено жребом.

У првом полуфиналу за Србију ће, поред 15 земаља са којима се такмичи, моћи да гласају још и Шпанија, Француска, Аустрија, али и Аустралија, која ове године учествује директно у финалу и једина гласа у оба полуфинала и финалу.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије