Одржана 16.5.2015.

Ноћ музеја 2015. у РТС-у

Три изложбене поставке у три галеријска простора Јавне медијске установе Србије, у згради РТС-а у Таковској 10 у Београду, отворена су за заинтересоване грађане током предстојеће традиционалне манифестације „Ноћ музеја“ у суботу 16. маја, од 17 сати па све до сат иза поноћи.

Ноћ музеја 2015. у РТС-у Ноћ музеја 2015. у РТС-у
Посетиоци Галерије Радио-телевизије Србије током Ноћи музеја 2015. упознаће се са свестраном делатношћу једног од највећих интелектуалаца прошлог века, историчара уметности, професора и ликовног критичара Павла Васића. Резултати обимног и различитог опуса Павла Васића, сабрани у репрезентативној изложби аутора Љубице Миљковић, приказују све области у којима је Павле Васић постигао значајне резултате, почев од сликарства преко науке до ликовне критике. Овај свестрани уметник рођен је у Нишу 1907, а умро у Београду 1993. године. Дипломирао је на Правном факултету и Филозофском факултету у Београду, затим стекао докторат из области историје уметности којој се највише посветио. Објавио је много драгоцених књига, каталога и стручних текстова. Био је професор на Академији примењених уметности и осталим уметничким академијама у Београду и Новом Саду. Непревазиђени је ликовни критичар, стални сарадник Политике од 1950. до 1980, а повремени до краја живота. Учествовао је на много заједничких ликовних смотри и приредио дванаест самосталних изложби. Његову ретроспективу организовао је 1993, Народни музеј у Београду. Добио је више значајних признања и одликовања. УЛУПУДС додељује Награду Павле Васић од 1995, а његово име носи улица у Београду од 2007. године.
 
Изложбом „Архитектура и простор“, Институт за архитектуру и урбанизам Србије   представља рад ове институције кроз свеобухватно сагледавање и креирање простора. Поставка приказује процес урбанизације и стварање нових амбијената, као и начин на који се  долази до реализације, почев од првих стратешких сагледавања кроз просторно планирање, до израде урбанистичких планова, пројектовања и реализације објеката и просторних целина. Институт за архитектуру и урбанизам Србије обележава јубилеј, 60 година од оснивања,а подсећања ради, у овој установи радили су најзначајнија имена српске архитектуре: Александар Дероко, Никола Добровић, Бранислав Којић, Иван Антић, Ђорђе Злоковић, Милорад Мацура, Урош Мартиновић, Божидар Петровић, Милан Лојаница, Ранко Радовић, Миленија и Дарко Марушић и други, а објекате који су пројектовани у ИАУС-у и чије планове ће посетиоци моћи да виде су : Народна Библиотека Србије, Филозофски факултет у Београду, Саобраћајни факултет у Београду, насеље Церак, центар Кикинде,  итд.
 
„Представа за јавност“ назив је овогодишње изложбе организоване поводом традиционалне конференције Факултета политичких наука у Београду „PR Days“. Студенти овог Факулетета у сарадњи са тимом Галерије РТС реализовали су мултимедијалну изложбу која има циљ да представи изградњу имиџа политичких лидера путем масовних медија кроз историју. Изложбени догађај у РТС-у је поставка од четири целине, од којих свака представља по једну еру као и медиј који је био доминантан у тој ери (штампа, радио, телевизија, интернет). Поред канала масовне комуникације представљени су и политички лидери који су кроз историју схватали њихову важност и помоћу њих градили свој имиџ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво