Одржана од 15.5. до 25.5.2015.

Архитектура и простор" - Изложба института за архитектуру и урбанизам Србије

Изложбом остварења Института за архитектуру и урбанизам Србије „Архитектура и простор“ у Галерији РТС представља се рад Института кроз свеобухватно сагледавање и креирање простора. Поставка приказује процес урбанизације и стварање нових амбијената, као и начин на који се долази до реализације, почев од првих стратешких сагледавања кроз просторно планирање, до израде урбанистичких планова, пројектовања и реализације објеката и просторних целина.

Архитектура и простор" - Изложба института за архитектуру и урбанизам Србије Архитектура и простор" - Изложба института за архитектуру и урбанизам Србије

Институт за архитектуру и урбанизам Србије (ИАУС) основан је 7. децембра 1954. године. У ових шездесет година примарно се развијао као научноистраживачка установа, што је наважније  поље његове делатности. Паралелно са научним радом одвијао се рад и на плановима и пројектима, како на урбанистичко-архитектонским пројектима, урбанистичким и просторним плановима, студијама и експертизама тако и у области едукације и популаризације науке и праксе. Резултати рада су публиковани у сопственим издањима и на научним скуповима које је организовао Институт, као и у оквиру великог броја скупова, конгреса, семинара, округлих столова одржаних у свету и код нас, те у многобројним реномираним националним и страним публикацијама, часописима, књигама и др.

Научноистраживачки рад развијао се претежно у оквиру основне делатности Института: домаћи и страни радови, њих преко 100, односе се на области технолошког развоја, основних истраживања и интегралних и интердисциплинарних истраживања. Неки од њих су: „Мобилно становање”, „Просторни развој сеоских подручја и насеља Србије”, “Индустријализација грађења и архитектонска својства зграде”, „Планирање и уређење простора у зонама великих структуралних промена на примеру РЕИК Колубара”, „Одрживи развој планинских подручја Србије”, „Приступ и концепт за израду Стратегије просторног развоја Србије”, „Просторни, еколошки, енергетски и друштвени аспекти развоја насеља и климатске промене - међусобни утицаји”, „Примена европских искустава у планирању”, Мултидисциплинарна истраживања одрживог развоја”, “Развој, просторно уређење и коришћење магистралних инфраструктурних коридора у Србији”, “Одрживи просторни развој Подунавља у Србији”, „Обнова стратешког истраживања мишљења и управљања у области развоја”. Међународни пројекти су: ESTIA/SPOSE „Observatory for Spatial Planning аnd Enviroment in Southeas+Europe” TURaS Transitioning towards Urban Resilience and Sustainability”. Многа од наведених научних истраживања су први пут спроведена у Србији и примењена у архитектури, урбанизму и просторном планирању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво