Одржава се од 3.06. до 14.06.2014.

Изложба радова школе "Техноарт Београд"

Годишња изложба школе за машинство и уметничке занате “Техноарт Београд“ свечано ће бити отворена у уторак 3. јуна са почетком у 19 часова у Холу Радио-телевизије Србије (Таковска 10). На изложби ће бити приказани најбољи радови из школске 2013-14 године, са посебним освртом на матурске радове који на адекватан начин говоре о начину рада унутар наших шест смерова (јувелир, конзерватор, фирмописац-калиграф, стилски кројач, грнчар и гравер).

Када се говори о образовању, увек су ми на уму антички народи који су смисао образовања схватали као један кружни ток (круг- κύκλος, кyклос), где је садржано целокупно знање (παιδεία, паидеиа). Таква врста знања је била веома добра подлога за развитак хуманијег друштва, које је стара Грчка током свог постојања неговала и покушала да учини неизоставним у сваком сегменту живота. Даље се може видети да је појам хуманитас (народ), дошао као природни одговор на грчки појам барбаритас (негрчки народ) којим су се објашњавали необразовани народи, сходно томе Грци су их сматрали неслободним људима. Другим речима, човек који је образован уједно је и слободан човек. Данас смо сви сведоци да наше целокупно знање црпи снагу из једне такве основе.

Ако већ говоримо о старим Грцима, морали бисмо да кажемо нешто и о Платоновој Држави, као и начину живота њених грађана. Унутар Државе се појављује једна улога која је данас веома актуелна, а то је улога политичара. Њихово место унутар друштва (државе) је окренуто ка томе да прузму и терет организације образовања које би допринело хармоничном устројству и функционисању државе. Нормално, постоји и улога школе, где треба да се направи устројство које би допринуло другачијем и бољем савлађивању задатих препрека да би се дошло до крајњег циља, стварања слободног човека.

Данас је улога школе постала веома битна не само у друштвеном контексту већ и о одржању морала и обавезе која се носи из првобитне заједнице, породице. Можемо се овде послужити и речима Талкота Парсона који говори следеће: да је школа једна врста моста између породице и друштва као целине. Осим те првобитне улоге, школа је место где ученици поседују дозу сигурности, раде на што бољој међусобној комуникацији, као и на склапању нових пријатељстава која су веома важна за даљи развитак индивидуе.

Такву улогу је "Техноарт", као школа, преузела на себе. Улогу да се током четворогодишњег школовања на најадекватнији начин помаже ученицима да што боље и са високим степеном разумевања савладају прве кораке у свом школском, касније и академском животу.  У данашњим условима школство још увек успева да одржи могућност промене положаја који је појединац стекао својим рођењем.

"Техноарт" као школска установа има за циљ да што адекватније одговори на изазове који јој се постављају. Захваљујући свом специфичном споју уметничких смерова и машинског одсека који је основан 1962. године, добија се један занимљив, круцијални склоп који функционише већ дуги низ деценија.

Осим поменуте изложбе радова у Холу зграде РТС-а, биће организоване и радионице са поменутих смерова. Радионице ће бити дводневног карактера и трајаће до краја изложбе 14 јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара