Изложба из циклуса "Стари занати" Одржава се од 13.05 до 30.05.2014.

Изложба дела Миладина Ђаковића - "Пелета ливца"

Миладин Ђаковић – Пеле, уметнички ливац који лије у гипсу, глини и бронзи родом је из Сивца.

Ливењем се бави од 1971. године, када је на позив Миленка Буишића Кезе у Новом Саду отишао да помогне академском вајару, Љубомиру Денковићу са радовима у глини и гипсу. Почео је од калупа за фигуре које је он вајао, потом је тајне заната савладавао са вајаром Пајом Радовановићем, а у ливници "23. октобар" учествовао је у ливењу многобројних јавних споменика. Неки од њих су: фигура богиње Нике у Бечеју, "Жикица Шпанац", споменик Михајла Пупина, Ђуре Јакшића...

Пеле, данас познат у домаћој јавности једноставно као Пеле ливац, воли уметност и могућност да допринесе стварању уметничког дела. Сарађивао је са многобројним вајарима из Новог Сада и Београда, неки од њих су Љубомир Денковић, Паја Радовановић, Јован Солдатовић, сарађује и са млађим уметницима међу којима су Баћа Васиљевић, Млађа Маринков, Тркуља, Киш Јулијана, радио је са Зарином, Николом Јанковићем... За свој занат, ливење, каже да је „као мачка у џаку” јер може да се деси да неки непредвиђени пропуст који се поткрао или у припремном делу или у самом материјалу упропасти сав претходни мукотрпни посао. Сваки ливац пре свега тежи да његов одливак буде савршен, тврди Миладин Ђаковић.

Због сложености модела и величине саме скулптуре у богатом и импресивном опусу Миладина Ђаковића, издваја се скулптура краља Александра I Карађорђевића на коњу, која је постављена у Нишу.

Изложба дела Миладина Ђаковића, познатијег као Пеле ливац, као још једна у низу у циклусу промоције старих заната које је РТС почео пре неколико година, биће отворена до 30. маја 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се