Одржава се од 31.03 до 13.04.2014.

Скулптуре Јова Петијевића

У богатом вајарском опусу Јова Петијевића, после традиционалних садржаја и реалистичне концепције, појављује се Кугла. Уметник своје кугле представља у години одржавања Светског првенства у фудбалу у Бразилу инспирисан и најпопуларнијом игром на планети, која у свом центру такође има својеврсну куглу, односно лопту.

Од фигура чистих облика које су изражавале снагу живота, стваралачки пут Јова Петијевића води до говора чистог волумена- кугле и њеног симбола који значи суштину живота. Једноставна а савршена кугла својом „апсолутном лепотом“ и глатко заобљеним површинама директно делује на посматрача и потом- на другом, вишем нивоу уводи га у имагинарни свет симбола.

Значење тог симбола је универзално. Кугла је симбол савршенства, универзума, душе, апсолутног, Бога. Учени Грци су још пре петог века пре н.е. били задивљени обликом кугле као најсавршенијом естетском и математичком формом. За Платона су и универзум и душа јасно повезани са ликом кугле јер је то најсавршенији облик „који у себи обухвата све облике“. Платон и Питагорејци су чак свој фасцинантни закључак да је Земља округла изнели вековима пре научника, али су им се докази темељили на естетици.

И током одржавања првих Олимпијских игара, које су биле повезане са верским свечаностима било је симболике, али је она током времена избледела: лопта је представљала Сунчеву куглу и тамничари су се борили за њу. Када се повежу сви симболи и стваралаштво Јова  Петијевића може се схватити зашто је након ранијег, спортског циклуса настала његова фасцинација идејом о Кугли и сама Кугла.

Посматрајући кугле и  скулптуре Јова Петијевића из његовог „спортског циклуса“ намеће се мисао да вајар Петијевић сигурно жали што не живи у неком времену сличнијем антици, где се сматрало да је „у здравом телу - здрав дух“, и „да дух и тело чине једно и да се такмичењем стиче наклоност богова“. Игра и надметање доносе радост и када се добија и када се губи. Игра је лепота сама по себи јер је сачињена од слободе и правила, а управо то нас разликује од варвара.

Пореклом из Требиња, рођен 1933. године Јово Петијевић се вајарством бави преко 68 година. Стално живи и ствара у Београду. До сада је приредио преко 100 самосталних изложби. Поставио у земљи и иностранству 23 споменика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се