Изложба из циклуса "Занати"

"Рукодеље"

У холу Радио-телевизије Србије, отворена изложба "Рукодеље", протомајстора Српске православне цркве Душана Милисављевића. Поставка обухвата вишедеценијски рад тог настављача старих школа и радионица дубореза.

Изложба "Рукодеље", протомајстора Српске православне цркве Душана Милисављевића отворена је у холу Радио-телевизије Србије где су изложена дела вишедеценијског рада тог настављача старих школа и радионица дубореза. Аутори поставке у холу РТС-а су Петар Ђиновић и Наташа Богдановић.

"Ова изложба је посебна по поруци и дивим се одлучности аутора да препозна зов предака који су све радили руком и што верује у себе и што се посветио том раду", рекао је директор Телевизије Београд Никола Мирков.

Мирков је истакао намеру да се изложбени хол РТС-а посвети враћању старих заната и подсетио да је изложба "Рукодеље" трећа у циклусу "Стари занати" која се реализује на том месту.

Историчар уметности Душан Миловановић рекао је да су посетиоци у прилици да виде несвакидашње дело рукодеље уметничке радионице "Свети Никола" и део репертоара радова Милисављевића који држи корак са својим прецима.

Миловановић је аутору пожелео обиље енергије, даљу истрајност у искреној жељи да сачува од заборава што се да сачувати, снагу да унапреди оно што је од предака примио и разумео и да истраје у послу који су давно готово сви заборавили.

Душан Милисављевић рекао је да корени његовог рада датирају из давне прошлости својих предака који су, препознајући све вредности дрвета, настојали да из њега извуку сву могућу лепоту и племенитост бавећи се производњом најразличитијих предмета.

"Атеље 'Свети Никола' је до сада урадио више од 700 реплика различитих дела која спадају у врх светске уметничке израде намештаја, а највећи део налази се у приватним колекцијама. Оно чиме се поносимо јесте ауторски намештај са националним стилом и нотом", истакао је Милисављевић.

Према његовим речима, постоје бројни радови који су рађени како би се уредили ентеријери цркава по читавој Србији, а касније и већег дела Европе - у Аустрији, Шведској, Норвешкој, Немачкој.

Милисављевић је, поред осталог, представио реплике намештаја са европских дворова, намештај са елементима националног стила и црквени мобилијар рађен за православне цркве у земљи и у расејању.

Током трајања изложбе,  одржане су и демонстрације заната - дрводељство, дрворезбарство, осликавање, посребривање и позлаћивање за заинтересоване ученике и студенте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара