Уметност слатка као чоколада

Наша позната вајарка у Италији, Марија Марковић, уметница изванредног талента, опробала се недавно, за католички Ускрс, у клесању, свима нама драгом материјалу, чоколаде.

Поводом Ускрса, који је био 31. марта, организатори су је позвали да дође у Рим, у један тржни центар, да направи скулптуру од чоколаде. Изразили су жељу да направи Колосеум, оно по чему је италијанска престоница чувена у свету.

Марија је препознатљива по сопственој умешности да дрвету, камену и леду дâ живот и потпуно фасцинира посматрача. Читалачка публика је упамтила по изложби "Корени", у Венецији, минуле године, по пању са корењем који у себи садржи срце (срце од камена Мајела).

"Симболика је јасна: иако смо отишли из наше земље један део нашег срца увек остаје у отаџбини са родбином. Овај пањ је постављен на земљи у облику троугла, који представља равнотежу. У овом случају та равнотежа емотивно је повезана са срцем, јер се налазим ван мог родног места и то представља жељу да одржим равнотежу зарад опстанка", истиче уметница.

После низа успешних изложби у Италији, Француској, Кини, Словачкој и другим земљама, уметница се опробала и у једном, за непце слатком, материјалу - у чоколади.

"То је је моје прво искуство да радим у чоколади. Нисам очекивала да је чоколада толико тврда. Обрађивала сам је техником као за клесање дрвета и користила сам исти алат за обраду дрвета, односно длето које је најбоље оруђе за ту технику. Задовољна сам исходом, а још задовољнија позитивним реакцијама клијента", истиче наша вајарка, Марија Марковић.

Да се подсетимо, Марија, рођена Београђанка, председница је Међународног културног удружења „Ателиер 3+10", у коме се бави промоцијом савремене уметности. Изложбе које организује и на којима учествује као уметница су високог нивоа и углавном подржане од стране различитих италијанских и страних институција.

Недавно, из пословних разлога, преселила се у Абруцо, тачније у Пескару, где ради као професор у средњој ликовној школи. Свој уметнички правац наставља у изради скулптуре у камену са планине Мајеле. У међувремену, наставља да излаже и учествује на разним симпозијумима у Италији и другим земљама. Осим камена и дрвета, такође прави скулптуре у леду и снегу. Њени радови су изложени не само у Европи, већ и у Кини.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво