Смотра српског културног стваралаштва у Бечу

Министар без портфеља задужен за област дијаспоре Ђорђе Милићевић отворио је 13. априла „39. Смотру културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији“, која се одржава у Халман Доме у Бечу, у организацији Аустријског савеза српског фолклора (АССФ). На смотри учествује више стотина младих из 13 ансамбала из целе Аустрије.

"Српски народ је познат по својој изузетној културној баштини која се преноси с генерације на генерацију. Наш језик, наша музика, наша традиције су део идентитета који негујемо са поносом. Бити Србин значи чувати и неговати ту баштину, али исто тако и ширити је широм света. Желим да истакнем да Влада Србије снажно подржава нашу дијаспору. Ми смо ту да вам пружимо подршку у очувању идентитета широм света, али и да стварамо боље услове у матици за повратак вас и ваших породица. Ви у Србији нисте гости већ своји на своме. Наша врата су увек отворена за све Србе", рекао је министар Милићевић.

Подсетио је окупљене да су наша земља и наш народ ових дана изложени најтежим притисцима.

"Посебно јак удар је на наш народ на Косову и Метохији и у Републици Српској. Знам да ће бити тешко одбранити се од свих притисака, али убеђен сам да ћемо се, предвођени председником Александром Вучићем, борити свим политичким и дипломатским средствима и да ћемо победити у тој борби. Да бисмо победили морамо бити јединствени. Српски народ је увек снагу и напредак црпео из свог јединства", нагласио је министар.

Србима у Аустрији пренео је апел председника Републике Александра Вучића упућен свим Србима, свуда где год да живе, да „у инат онима који нас проглашавају геноцидним народом истакну наша национална обележја, нашу најлепшу тробојку и да покажу да српски народ никада неће моћи да сруше, ма колико се трудили“.

"Застава Србије постаће симбол отпора свих слободарских народа света, порука је нашег председника свим онима који би да нас понизе и унизе. Нека се зато и данас овде у срцу Аустрије вијоре наше тробојке. Нека Беч одјекује од наше песме и игре. Кад Срби певају нек се сви веселе", закључио је министар Милићевић.

Александар Станковић, председник АССФ, захвалио је министру Милићевићу на подршци овој манифестацији која је од великог значаја за очување идентитета Срба у Аустрији.

Манифестацији су присуствовали и амбасадор Србије при ОЕБС др Жарко Обрадовић, конзул Србије у Бечу Милица Вучковић, као и председник Савеза српског фолклора дијаспоре Ненад Миленковић.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво