Турнир за најмлађе шахисте у Београду

Јуниори шаховског клуба "Сораб" из Базела (Швајцарска) посетили су недавно Београд и учествовали на турниру ,,Шаховски сусрети будућих шампиона Србија - регион – дијаспора”.

„Више од 100 малишана из 14 различитих земаља, задњег викенда у марту, дружило се у Београду захваљујући Влади Републике Србије и Кабинету министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором, на челу са Ђорђем Милићевићем. Присутан је био и председник Шаховског савеза Србије Миодраг Лазић који је одржао леп поздравни говор. Шаховска школа „Сораб“ узела је учешће са најмлађим ученицима: Николовски Димитар (5 година), Тодоровић Дејан (9 година), Дамњановић Дарис (10 година) и Лука Хрзина (9 година). Ови мали шахисти показали су да су добри шахисти и добри другари. Поделили су све своје залихе чоколаде на нове другаре“, истиче шаховски тренер Жељко Кнежевић.

Нови другари из 14 земаља лако су се уклопили и провели три незаборавна дана играјући шах и учећи нове шаховске комбинације.

Тренер јуниора „Сораба”, Жељко Кнежевић, истиче одличну организацију турнира.

„За то су се потрудили директор турнира доц. др Марија Лукић, главни судија Игор Јоловић. Судија Рајко Лукић показао је, не само стручне него и педагошке квалитете, судећи најмлађим учесницима који су се, играјући први пут на “озбиљном” турниру и са сатом, збуњивали. Судија Лукић им је љубазно објашњавао грешке и доносио судске одлуке при чему се најмлађи нису ни најмање љутили.

Наш јуниор  Лука (Сораб), освојио је 5. место са 4 поена (најбољи Бухолц у групи) у својој групи и тако остварио одличан резултат. Сви учесници су добили медаљу за учешће и захвалницу, као и вредан поклон од организатора и покровитеља сусрета. Одигран је прави рапид турнир  у 7 кола и у пет различитих (старосних) група, као и симултанке, где су деца играла против искусних шаховских тренера, а на крају побединици су били сви  такмичари. Награде је уручио лично министар без портфеља Ђорђе Милићевић, који се поздравио поједниначно са сваким учесником, што је изазавало посебно задовољство код деце, а и родитеља. Свечано затварање турнира  је била прилика да министар Милићевић позове и на дружење овог лета у вишенаменским камповима тако да ће дружење јуниора бити настављено. Треба истаћи да је и наш смештај био одличан и да смо угошћени на највишем нивоу“, каже Кнежевић.

Нису мање усхићени свиме што су доживели и видели у престоници, ни мали шахисти, Николовски Димитар (5 година), Тодоровић Никола (9 година), Дамњановић Дарис (10 година) и Лука Хрзина (9 година) који је постигао је 4 победе (од 7 партија), тако да је био најуспешнији „Швајцарац“. Сви малишани су били одушевљени шетњом и упознавањем знаменитости Београда.

Жељко Кнежевић, лиценцирани шаховски тренер са искуством од 20 година и дугогодишњи председник шаховског клуба „Сораб“ Базел, сматра да ће после овог шаховског сусрета порасти интересовање за ову игру код најмлађих.

„Већ више од 10 година покушавам са шаховском школом у оквиру „Сораба“, са промењивим успехом. Иако у оквиру средње школе у Базелу и основне Рајн школе у Немачкој имам сталну и стабилну школу шаха, српски јуниори нису до сада показивали веће интересовање. После овог шаховског сусрета надамо се да ће и шаховски подмладак „Сораба“ да се развије и стабилизује. Већ 5.маја имамо нову прилику јер се у Тервилу (место поред Базела) одржава јуниорски тимски турнир, што је нова прилика за доказивање јуниора „Сораба““, открива шаховски тренер Жељко Кнежевић.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво