Мали глумци из Чикага на турнеји промовишу и српско-америчку историју

Мали глумци Српског драмског позоришта из Чикага започели су америчку турнеју и на Флориди, у Клиервотеру код Тампе, извели представу "Ко се 'задњи' смеје" којом су вршњацима испричали савремену, поучну причу, проткану најсјајнијим чињеницама српско-америчке историје.

Представа је изведена у сали цркве Светог Ђорђа где је малим глумцима домаћин био отац Милош Ждралић, док ће у недељу у Орланду бити гости цркве Света Петка и оца Љубише Брњоша.

Након премијерног извођења у Чикагу, у Културном центру "Никола Тесла" при црвки Светог Николе, уочи Сретења – Дана државности Србије, синоћ су најмлађу трупу Српског драмског позоришта видели и вршњаци из Клиервотера и околине, а за које је, како каже управник и редитељ позоришта Игор Обрадовић, био организован и квиз из знања о чињеницама које се помињу у представи.

"Хтели смо да их 'пропитамо' о Тесли, Пупини, о српској застави која се вијорила на Белој кући", рекао је Обрадовић који је скоро годину дана предано радио с малим глумцима и припремао представу, која је и како њихови родитељи једногласно кажу била велики језички изазов за све, тако да су и данас поносни што нико није одустао и што су њихова деца кренула на америчку турнеју.

Представу "Ко се задњи смеје" специјално за Српско драмско позориште из Чикага написала је Силвија Оташевић из Мајамија чија су два романа београдски ђаци прогласили за најбоље и добитница прве награде Матице исељеника за дечју књижевност.

"Ко се 'задњи' смеје" прича је о ђацима једног разреда у којем су сви сем Марка на писменом задатку направили исте грешке. Знајући да ће им родитељи због преписивања пребацивати "а како је Марко знао" доносе одлуку да учине све да му упропасте рођендан и учине све како му нико не би дошао на прославу ...

Тај комад, који на тренутке може да насмеје и емотивно дотакне публику, проткан најважнијим чињеницама из српско-америчке историје, изведен је уз моралну подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Турнеју по Флориди, мали глумци Марија, Милутин, Марта, Катја, Урош, Софија, Михаило, Марко и Миа искористиће и да се заједно са вршњацима из обе парохије Српске православне цркве окупе око статуе Беогадског читача у граду Каселбери.

Српско драмско позориште, основано пре нешто више од годину дана, користи простор при цркви Светог Николе која је захваљујући протојереју Немањи Тешићу и куповини великог црквеног имања, културним и спортским активностима намењеним најмлађима, постала једна од најпрепознатљивијих у Чикагу.

Представа је према речима оца Немање, прилика да деца кроз дружење уче свој језик, идентитет, своју историју...

"У САД не инсистирају на томе и зато су наша деца мање поносна на оно што јесу, али кроз дружење, представе и учење сазнају какав је наш народ, сазнају о нашим великанима и постају поносни Срби", рекао је отац Немања.

Оташевић и Обрадовић - главни глумац филма "Сладолед", који је приказан на више од 30 међународних филмских фестивала, раде и на очувању ћирилице, кроз бесплатну интернет словарицу "Вукова ћирилична барка", покренуту у намери да се деци, посебно оној која живе ван матице, олакша учење азбуке.

Словарица је део пројекта "Цака за ђака" који најмлађима треба и да помогне да се не плаше писања писмених задатака из српског.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво