Подсетник: Допринос Срба напретку човечанства

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић покренуо је крајем марта нову стратешку кампању – обележавање 135 година од оснивања првог одељења Министарства спољних послова (МСП), са циљем да се светска, али и наша јавност, још једном подсети на улогу и допринос Срба прогресу човечанства.

Министар Ивица Дачић поводом покретања кампање у Музеју српске дипломатије приредио је специјални пријем за децу од 5 до 14 година – учеснике конкурса који је покренуо Генерални конзулат у Њујорку, на челу са Владимиром Божовићем, у сарадњи са шефом новоформираног Сектора за јавну и културну дипломатију МСП-а амбасадором Љиљаном Никшић.

Дачић је подсетио да су деца будућност Србије и нагласио да је очување културног идентитета српског народа и свих Срба у региону и у дијаспори веома важан задатак целе државе.

Помоћник министра за новоосновани сектор, који ће спровести кампању, Љиљана Никшић нагласила је да је циљ кампање да се светска јавност још једном подсети на улогу и допринос Срба прогресу човечанства, али и на чињеницу да је културно наслеђе српског народа део светске баштине која одређује врло посебно место које српски народ треба да има међу народима света.

Никшић је рекла да ће у фокусу кампање бити дуална изложба са два сегмента један ће се односити на Србе у свету; а други на српску и светску баштину и монашку дипломатију Светог Саве којом ће бити приказане задужбине у Грчкој, Јерусалиму и неке од старих рукописних списа са Синаја.

"Приказаћемо и манастире које су на листи Унескове светске баштине који су настајали у исто или слично време, попут Хиландара 1198. и сусрета Светог Саве у Египту са султаном ал-Маликом ал-Камилом 1234. године на путу ка Синају, Пећка патријаршија из 1346, и манастир Светих архангела Михаила и Гаврила, који је први православни манастир свих Словена у Јерусалиму из 1312. за који у Јерусалимском зиду постоји и данас аркада српске капије", изјавила је Никшић.

Дачић је дечацима и девојчицама, учесницима конкурса, који су допутовали у главни град из Прилужја код Вучитрна, из Владичиног Хана, као и из Грчке, Трста, Чикага, Њујорка и Велике Британије, као и из три београдске основне школе "Вук Караџић", "Бранко Ћопић" и "Данило Киш", уручио књиге о Николи Тесли уз симболичне новчане награде.

Најмлађи, петогодишњи Павле Митровић из Прилужја, свечаност је отворио рецитујући песму "Моја Србија" коју је лично написао.

Радови деце, добитника награда, биће изложени на "Табли малих добитника" током трајања стратешке кампање обележавања тог значајног јубилеја Министарства иностраних послова које баштини традицију преко 800 година "немањићке дипломатије светосавског пацифизма".

Поред Павла и Давида Митровића из Прилужја, Андреј Милосављевић из Владичиног Хана, описао је зашто воли Србију речима "Волимо Србију јер Србија воли нас – ми смо деца Србије".

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво