Живот награђује храбре

Дејан Секулић је српски Швајцарац, једнако поносан на своје српске корене као и на своју швајцарску домовину. Већ дуги низ година је развој сопствене личности његова велика страст, а више пута је проглашаван Амазоновим бестселер аутором, а уз то је и НЛП мастер коуч, менаџер и едукатор за одрасле...Ови подаци се могу наћи на његовој интернет страници, а топлу људску причу о одрастању и неодустајању, вери у себе и сам живот, дели са нама Рада Рајић Ристић.

Дејаново искуство нам је добар пример како у животу ни од чега не треба одустајати. Оно шта мислиш о себи одређује ко си уствари, које шансе и могућности ћеш искористити, које битке ћеш водити, а од којих ћеш бежати.

Дејан Секулић је до ове мудрости дошао на тежи начин, али је самим тим и драгоценији. Као мали, Дејан Секулић је имао стробизам (разрокост) и био изузетно срамежљив. Ова комбинација му је, нажалост, отежала школовање и прхватање, неки психолози су чак изразили сумњу у његово праћење наставе. Родитељима је саветовано опхођење као према детету са "посебним потребама". Наравно, као што би сваки шестогодишњак, и Дејан усваја предрасуде своје околине, не преиспитујући их. То је имало погубне последице на његово самопоштовање и самопоуздање.

Један учитељ га је стално називао "глупим" и "бескорисним" пред целим разредом. Сматрало се чудом што је завршио средњу школу.

А тајна која се крила иза тога била је једноставна: у средњој школи је коначно пронашао наставника који се према њему односио "нормално", у складу са његовим стварним потенцијалом.

„Када смо у школи добили часове историје, био сам толико очаран Кристофором Колумбом и Абрахамом Линколном, да сам почео да читам биографије и осталих великих личности“, присећа се Секулић како је мало по мало кидао окове и пробијао границе које су му биле одређене од малена, те додаје:

"То је пробудило моју страст према ослобађању потенцијала, самомотивацији и развоју личности. Наставио сам да читам књиге са овом тематиком, похађао бројне семинаре и курсеве, личне сумње су постајале све мање, а вера у успех и остварење снова је све више расла, говорећи себи: "Не бој се да будеш оно што јеси. Више се бој кајања једног дана што ниси био доследан себи, јер си слепо пратио масу".

Када је закорачио у пословни живот, потпуно је раширио крила - након обуке за конобара уследила је виша школа хотелијерства, где је стекао диплому менаџера угоститељства. Газио је својом стазом и постепено успињао до руководећих позиција.

На пословном плану му је ишло одлично, но на приватном је 2006. године доживео тежак ударац судбине: друга трудноћа његове супруге завршила је трагично и породица запада у кризу. Дејан Секулић је из тога извукао поуку: „Живот не иде увек онако како планирамо и у једном моменту ти може узети све, сем следеће три ствари - твоју одлучност да се никада не предаш и да наставиш даље, твоје снове и циљеве, те твоју веру у живот и у добро."

Захваљујући сплеткарењу нове шефице која је желела да запосли неког свог, отпуштају Секулића, али за њега је ово још један изазов. "Љутити се на друге људе је нешто најштетније што себи можемо учинити. Научите опраштати и будите захвални за свако искуство", Дејанова је порука.

У том периоду искристалисала се слика онога чиме је желео професионално да се бави, па је кренуо потпуно новим путем.

"Драго ми је што сам донео ту одлуку и што сам имао храбрости да будем свој, уместо да следим гомилу. Чињеница да живим МОЈ живот, а не онај који су ми други наменили, једна је од мојих највећих победа", истиче Дејан.

Преусмерио се на персонално саветовање и наставио усавршавање из области људских ресурса, тренинга и семинара за одрасле.

"Помажем људима да превладају препреке, да развију свој потенцијал и да у свој живот, како пословни тако и приватни, привуку више успеха, среће и радости. Даље од статуса кво, храбро ка јединствености, јер смо сви посебни на свој начин“, објашњава своју мисију.

Колико му је то важно, види се и по томе што је Дејан Секулић до сада написао 7 књига на ову тему, од којих су три постале Амазон бестселери. Поред тога, лансирао је и четири онлајн тренинг програма.

Сматра да морамо водити рачуна и о речима које свакодневно употребљавамо, јер речи имају моћ.

"Квалитет твог речника одређује квалитет твог живота. Паметно бирај речи, јер твоја подсвест увек прислушкује“, једна је од наведених мудрости. Дејан је образлаже овако: „Највише разговора водимо сами са собом. Али како тачно изгледа овај разговор? Углавном је прилично негативан. Управо он одређује успех или неуспех, срећу или пех.”

Његов видео и аудио програм „4-минутна инспирација“, који је доступан за бесплатно преузимање привукао је много пажње. „То је један ментални тренинг - храна за твој ум и твоју душу. Овај видео намењен је свим људима који желе постићи више и који желе имати директан утицај на своје размишљање и квалитет живота”, каже он.

"Можда звучи помало отрцано, али бескрајно сам захвалан животу на томе што сам открио свој дар, што ме он испуњава и што захваљујући њему свет чиним бољим местом", каже Дејан и са ентузијазмом наставља да креира нове пројекте који надахњују људе.

Његови програми за развој потенцијала личности су доступни на немачком, а и на српском језику. Шест књига су већ угледале светлост дана на српском језику.

"Поносан сам на свој властити развој – од ђака са “дијагнозом” ниске интелигенције до тренера, аутора и лидера. Направио сам скок од непознатог самосталног издавача до аутора бестселера и први сам у властитој режији издао књигу и на немачком и на српском језику. 4 пута узастопно сам од немачког реномираног магазина (ERFOLG Magazin) награђен као ТОП стручњак.”

Највеће богатство, како каже, су његове четири жене (супруга и три ћерке) и воли их више од свега.

"У јануару ове године сам био на једном сајму у Немачкој. Ту сам промовисао своје књиге, онлајн тренинге и наступао са темом: Срећни људи размишљају другачије. Такође учествујем на разним онлајн конгресима. У Србију идемо у просеку 2 до 3 пута годишње. Волим Србију, моју матичну земљу, наш народ, културу, храну, музику и можемо да се поносимо њоме. То је и био разлог, због чега су моји производи (књиге и онлајн курсеви) доступни и на српском језику, јер сам хтео да допринесем своме народу", рекао је наш саговорник Дејан Секулић.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво