Линта нагодбу назвао "срамном и понижавајућом"

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је отворено писмо јавности "поводом срамне и понижавајуће нагодбе у вези са колективном тужбом више од 200.000 прогнаних Крајишника у Олуји".

Линта је, наводи се, најоштрије осудио "одлуку групе Срба која је регистрована у САД под називом Крајинске жртве геноцида и Документационо-информационог центра Веритас, на челу са Савом Штрпцем" да пристану на срамну и понижавајућу нагодбу.

Он подсећа да је та тужба садржала и захтев за накнаду нематеријалне штете прогнаним Крајишницима у висини 10,5 милијарди долара, уз камате за сваку годину колико живе ван својих кућа.

У тужби се, између осталог, наводи да је "Операција Олуја постала највећа копнена офанзива у Европи од Другог свјетског рата, а као последицу је имала убиства и нехуман однос према хиљадама Срба, насилно протеривање 200.000 Срба из њихових вековних домова, пљачку и уништавање имовине вредне стотине милиона долара".

Линта истиче да је нагодба за Крајишнике срамна и понижавајућа јер је поменута група Срба из САД заједно са Савом Штрпцем пристала да тужена страна уплати донацију од мизерних 1,4 милиона америчких долара у виду, тобоже, хуманитарне помоћи избјеглицама из РСК.

Тај износ је за 7.500 пута мањи од траженог одштетог захтева, додао је Линта.

"Наведене чињенице сада јасно потврђују ранију сумњу великог броја Крајишника да судски процес није вођен због накнаде штете за преко 200.000 прогнаних Крајишника у Олуји, већ због обезбјеђивања средстава за рад удружења Крајинске жртве геноцида из САД и Веритас из Београда, на челу са Савом Штрпцем, као и за адвокате", сматра Линта.

Линта је оне који су пристали на нагодбу упитао ко је донео одлуку о расподели добијених 1,4 милиона долара, колики износ од 850.000 долара је намењен за стипендије за студенте, колико за правну заштиту Крајишника и колики за обележавање трагедије...

Пре неколико дана Штрбац је рекао да је поступак против правне наследнице америцке компаније МПРИ, због сауцествовања у прогону Срба из Хрватске 1995, окончан нагодбом, према којој ће тужена страна уплатити донацију од 1,4 милиона долара у виду хуманитарне помоци прогнаним Крајишницима.

Он је тада прецизирао да је од тог износа 850.000 долара намењено за стипендирање студената, за правну заштиту Крајишника и за обележавање њихове трагедије, 150.000 долара за судске трошкове, док це остатак од 400.000 долара ици америчким адвокатима.

Штрбац је рекао да су Крајишници на крају пристали на нагодбу, јер су у америчком систему суђења, за противника имали компанију, која је само ове године имала склопљене уговоре са Владом САД вредне 150 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара