У царском Бечу о царском Призрену

Одбор Просвјете у Аустрији јe у оквиру својих "Духовних разговора" одржао трибину "Наше Косово наш Призрен", 29.октобра у великој сали цркве Васкрсења Христова Бечу. Представљена је ауторка Лела Марковић и њена књига "Призренски поменик". То је био повод да се бројни гости и пријатељи Просвјете кроз разговор о књизи, али и актуелној ситуацији у јужној српској покрајини подсете на историјски значај овог града у Метохији, као и на културни развој овог дела Србије.

Књига Призренски поменик је избор биографија знаменитих Призренаца рођених у Призрену и околини у периоду од 14. века до краја Другог светског рата. Ова књига је прави начин да се, у ова тешка времена, спаси и сачува од заборава све оно што је Призрен некада био, јавља Просвјета Аустрија.

Како каже Лела Марковић Призрен су чинили , уз светиње и историју, и људи који су добро знали да у временима тешких искушења, чувају своју веру и национални идентитет.

У страницама Призренског поменика могу се наћи велике личности наше културе и националног живота: Патријарх Павле, Сима Андрејевић Игуманов, Лазар Вучковић, цар Душан, Свети Јоаникије ИИ први српски патријарх, Петар Костић, Ванка Гудић и многи други.

Лела Марковић као приређивач Призренског поменика поменула је изворе које је користила, захалила се присутним учесницима из Просвјете, Зорици Вулић и Срђану Мијалковићу који су својим надахнутим излагањем представили њену књигу, напоменула да су у Призрену делимично обновљене Цркве које су биле унишене 17. марта 2004.године и да је обновљен Дом културе у Призрену, што би симболично требало да значи да Срби нису заборавили Призрен.

Програм су музички украсиле Јована и Јелена Пантић, надахнутим извођењем старих косовских песама.

Ово вече посвећено Косову и Метохији, Призрену и знаменитим Призренцима означило је и позив да се не заборави Призрен са својом историјом и људима. Овај сусрет многе присутне је подстакао да заиста пожеле да виде тај град и почну да планирају сусрет са српским Јерусалимом.

Гости и домаћини су се растали са поздравом - догодине и заувек у Призрену!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара