Црквена слава Свети Апостол Тома обележена у Јоханезбургу

Црквена Слава Свети Апостол Тома прослављена је 30. октобра у Јоханезбургу. Поред парохијана и нашег амбасадора Бижина Николића и конзула Саше Марте, литургији су присуствовали и амбасадори Русије и Белорусије у Јужној Африци.

У 9 сати je дочекан архиепископ Преторије и Јоханесбурга Дамаскина, а у 9.30 сати отпочело је служење Свете Литургије, коју су саслуживали отац Данило из Руске цркве, отац Јонко из Бугарске цркве, отац Маркос из племена Тцвана и ђакон Паскал из Грчке цркве, сазнајемо од Црквено школског одбора Свети Сава, Јоханесбург.

Литургији су присуствовали амбасадор Републике Србије Божин Николић са конзулом Сашом Мартом, амбасадор Русије Михаил Иванович Петраков, амбасадор Белорусије у Јужној Африци Андреј Леонидович Молчан, саветник амбасаде Русије Александар Агафинов и министар, саветник амбасаде Белорусије Александар Александрович.

Након литије и помена свим српским јунацима пострадалим за одбрану отаџбине, у црквеној сали је пресечен славски колач са овогодишњим колачарима Синишом Туцаковићем, Стеваном Мариновићем и Милошем Дичоским.

Кумство и колачарство за следећу годину преузеле су сестре из Кола српских сестара Косовка девојка.

Мирјана Христова је у име Црквено школског одбора поделила захвалнице заслужнима за унапређење православља и српства у Јужној Африци и то породицама: Радовановић, Зечевић, Јанкуловски, Брајант, Галовић, Ђорђевић и појединцима: Нади Карлајл, Тањи Миладинов, Новаку Перовићу, Јелени Јањић у име Кола српских сестара.

Програм су увеличали својом игром сениори и јуниори из Културно-уметничког друштва СКУД Африка, који је пропраћен великим аплаузом.

Пријатно дружење се наставило до касних послеподневних часова уз музику за коју је био задужен Драган Курузовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво