Берићетна јесен српске заједнице у Италији

Српска удружења, друштва и заједнице у Италији наставили су са низом јесењих активности. Септембар је, свакако, обележио почетак школске године, како српске допунске школе "Свети Сава" у Вићенци, која има чак осам подручних одељења, тако и школе у Трсту, Удинама, Брунику и Милану, у коме је чак покренута и школа за Италијане који уче српски језик, али и историју и географију.

У октобру месецу посебно место заузела је манифестација "Свенародни сабор српске слоге" у организацији СКЗ "Слога" из Вићенце-Басана дел Грапа, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Александар Златковић.

У оквиру ове манифестације, по први пут су организоване "Дечје игре без граница". Око 150 малишана, подељених у 26 екипа, од којих је једна била састављена од италијанске деце, надметало се у играма вештине и спретности, од "пецања", "слалома лоптом", трке са јајима и у џаку, "између две ватре" па до игара знања. Саша Костић, идејни творац игара, истиче да ће ово постати традиција, али и то да се у Српској заједници "Слога" посебна пажња посвећује анимирању младих и њиховом укључењивању у рад и очувању традиције и културе. У званичном програму овог Сабора у Вићенци, учествовали су гости, фолклораши из Дервенте, Александровца, Влашког Дола.

Интереснатно да је велики број присутних забављала италијанска група под симболичним називом "Водоинсталатери звука - Idraulici del suono" кoји, опчињени српским трубама, негују звук и песме Горана Бреговића.

У најсликовитији пример чувара српске културе на овим просторима, свакако спада Српска заједница "Свети Сава" из Валдања, која је овог месеца, трећу годину заредом организовала манифестацију „Сабор - Сачувајмо од заборава". Овог пута, поред гуслара, ту су били фрулаши и гајдаши из Србије.

Једно од најмасовнијих окупљања Срба у Италији у октобру месецу била је свакако манифестација "Митровдански дани дијаспоре" у организацији Културног удружења Срба "Дуга" из Монтекија Мађоре-Венето. Овим поводом у програму је учествовало, поред фолклораша из седам клубова и КУД-ова из Италије, три из Аустрије и један из Србије.

Од активности Срба у Удинама, треба истаћи прославу 20 година постојања и рада удружења "Никола Тесла", као и формирање још два српска удружења, тако да их сада има четири. У овом граду, српска православна заједница је прославила и своју парохијску славу, Светог Стефана Слепог, коју је својим присуством и вођењем црквене службе увеличао епископ аустријско-швајцарски Малте и Италије, Андреј Силерџић.

Од многобројних активности Срба у Трсту, истичемо манифестацију Етно вечера, коју са изузетним успехом организују чланови Културно уметничког друштва  "Понтес - Мостови". И овога пута потрудили су се да присутнима, међу којима је било највише Италијана, послуже најрепрезентативнија јела српске трпезе, али и традиционалну ракију и наша вина. Наравно све је било „украшено" наступом фолклораша, а организован је и час обуке играња нашег народног кола.

Од многобројних спортских активности које су организоване у овом периоду, од турнира у малом фудбалу, тенису, риболову, издвајамо ипак почетак званичне Српске лиге у малом фудбалу, прве у Италији. Одиграна су већ 4 кола са учешћем 12 екипа, а како истиче идејни творац и руководилац лиге Бобан Петровић, циљ је да се већ у наредном циклусу овом такмичењу, поред екипа из Региона Венето, прикључе и клубови из осталих подручја.

Када је у питању рад Савеза Срба у Италији, након јунског заседања Скупштине, половином октобра сазвана је седница Управног одбора. У првом плану је било решавање унутрашњих и органнизационих тешкоћа, које од самог оснивања прати рад Савеза. Истакнуто је да је највећи проблем недовољан број расположивих кадрова који би добровољно (бесплатно и квалитено), обављали низ функција и задатака.

Душан Алексић, председник Савеза Срба у Италији истиче константан проблем регистрације Савеза код надлежних државних органа, који сваки пут налазе замерке приложеним актима за регистрацију. Савез Срба у Италији има законску обавезу да ради у складу са италијанским прописима и обавезама, а са друге стране, нпр. нама никаква права да учествује на разним државним конкурсима који подржавају рад удружења и Савеза.

Од наредних активности српских заједница у Италији, најављује се у новембу обележавање 6 година рада Удружења „Вук Караџић" у Трсту, а ударна ће свакако бити манифестација „Прва дечија смотра Српског фолклора у Италији" 12. новембра у Вићенци. Домаћин ове смотре биће КУД "Слога", а очекује се учешће преко десет најмлађих ансамбала српских заједница и КУД-ова активних у Италији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво