Свет без визе: Пијаца, душа града

Из Србије, Аустрије, Француске и Шпаније: о лепоти града, са пијачне тезге. Зуко Џумхур је давно рекао да, гдегод дође први пут, најпре сврати на пијацу – јер нема места место које брже и боље одслика душу једног града. Маја и Владан су донели приче са најлепших пијаца Алпа, Атлантика и Медитерана. Погледајте емисију на РТС САТ, у суботу, у 18 сати.

На Салцбуршкој пијаци видећете чему служе и како се справљају маст и тоник од мрмота; упознаћете произвођаче печеница од јелена са Алпа и најбољих Салцбуршких јагњећих кобасица.

Можда ћете се изненадити када сазнате да је суботом престиж попити кафу и прочитати новине у посластичарници крај пијаце - и да је као дете на ову пијацу сваке суботе силазио нико други него Волфганг Амадеус Моцарт. Видећете и стан Моцартових, кухињу на коју су стизале намирнице са пијаце и собу у којој је први концерт, уз пијачну вреву, Моцарт компоновао са само осам година.

Један од најлепших градова Шпаније има прошлост храбрих морепловаца, великих гурмана и чак 12 Мишелинових звездица за врхунску гастрономију. Са једне од најпознатијих пијаца Иберијског полуострва следе приче о најскупљем пршуту на свету, џиновским паприкама и најређим рибљим специјалитетима са Атлантика.

Неће изостати ни бригаде и хорови Баскијских кулинара са свечаног проглашења Сан Себастијана за овогодишњу престоницу Европске културе.

Ничанска пијаца је најпознатија цветна галерија на Азурној обали: престиж Карневала цвећа, који је био инспирација чувеном карневалу у Рију, држи још од 1294. године.

Осим цвећа и карневала, видећете како се припремају сладоледи од кактуса и пива, зашто се на Ничанској пијаци често пева, и зашто је славни Анри Матис своја најлепша дела насликао баш на овој пијаци!

Уредници и водитељи Маја Мартиновић и Владан Јочић

Уредник серијала Свет без визе Владан Јочић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво