Принц романтике у Бечу

Пре годину и по дана, у чикашком листу "Огледало" објављен је интервју са човеком који је по професији новинар, а по уметничкој вокацији књижевник. Због своје сторије о једној Радмили и њеном посебном дану, назван је тада "сведоком посебних уторака". Ту причу посветио је свим женама и њиховој потреби да им барем један дан у недељи буде другачији.

Аутор романа Уторком нисам удата, којем је својевремено и чувени Мика Антић позајмио аплаузе сопствене публике, новинар са четрдесетогодишњим искуством у штампи, на радију и телевизији, несуђени глумац, доајен домаћих музичких фестивала, писац и песник, све је то Рајко Роки Двизац. Његови квалитети препознати су широм света, а недавно и у аустријској престоници.

Двизац је упамћен као новинар који је у време СФРЈ дисидентском смелошћу уводио нова правила у свој позив. Ипак, данас, када ни новинарима, ни књижевницима не цветају руже и када су и једна и друга професија маргинализоване, спас проналази у дијаспори, у граду валцера, уметности и културе. Његова писана реч је његова претходница, која ће утрти пут још већем полету пера.

"Статусни симбол некадашњих музичких звезда било је пријатељство са чувеним Рокијем, који их је подржавао тако што их је конструктивном критиком усмеравао да постану бољи него што јесу или што заслужују да буду. Због текстова које је писао о манама естрадних, али и социјалних појава у добро начетом друштву земље која се распадала по свим шавовима, пао је у немилост оних којима истина није била по вољи, па се 'добровољно на силу' повукао у воде књижевности у којој је показао неодољив шарм и таленат", хвали свог колегу новинар Радија Београд 202 Дејан Грујић.

Репринтом првенца Боја љубави, Инђијац Рајко управо зачиње Романтичну трилогију, употпуњавајући је новом едицијом Уторка... и премијером романа Шта да кажем анђелима?, у издању бечке издавачке куће електронских публикација Cyberpublishing, на немачком и енглеском језику.

У њиховој понуди се већ може наћи сет Движчевих приповести под називом Приче једног романтичара, укључујући и истиниту бајку о Васи Ладачком, опеваног Балашевићевим стиховима.

"Живот је бела хартија на којој сваким проживљеним даном исписујемо нову реченицу. Уз Приче једног романтичара бићете богатији за сан, племенитији за додир, мудрији за незаборавно путовање кроз време", обећава Роки, некада само "сведок посебних уторака", а сада и "принц романтике".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара