Ноћ музеја и у Мађарској

Културни спектакл "Ноћ музеја" одржан је и у Мађарској 25. јуна, где је, међу 400 институција, у преко 100 градова, запажено учешће имао и Српски културни и документациони центар у Мађарској.

Реч је о програму под називом Вирните у комшилук који је имао за циљ промоцију српске културе као и упознавања са многим фестивалским програмима Београда, односно туристичких потенцијала Србије, сазнајемо из Српског културног и документационог центра у Мађарској.

Програмски садржај те вечери обухватао је изложбу плаката Србија у сликама, као и пројекције кратких филмова о култури, спорту, традицији Србије, њеним природним и још неоткривеним лепотама, односно београдским фестивалима. Приказана је и понуда музеја коју Београд и Србија имају, између осталог Музеј Николе Тесле, Историјски музеј Србије, Цептеров музеј модерне уметности, Етнографски музеј и други музеји и галерије, а сваки посетилац могао је са собом да понесе рекламни материјал везан за разне садржаје које Србија и Београд нуде.

Право освежење био је Сајлент диско који се дешавао под звезданим небом у дворишту Српског културног центра у Будимпшети. Реч је о потпуно оригиналном концепту забаве у којем су посетиоци уз помоћ слушалица на две фреквенције могли слушати различиту музику и играти у разноврсном ритму коју је у Ноћи музеја пуштао ди џеј Зорбас. Био је ово одличан спој традиоционалног и модерног, али и права најава музичких догађаја који следе у Београду.

Српски културни центар посетио је и амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац са супругом.
Програм је отворио и присутне поздравио Милан Ђурић, директор Српског културног и документационог центра у Мађарској. Он је истакао значај ове манифестације као и сарадње са интитуцијама и организацијама из Србије, које посредством Српског културног центра имају прилику да у оквиру Ноћи музеја у Будимпешти представе културу, традицију и туризам Србије.

Подсетимо да се у Будимпешти налази и први инфо пулт са информацијама о Србији, као и етно кутак и рекламни материјал који се свакодневно дели посетиоцима ове установе, али и случајним пролазницима.

„Ноћ музеја као једна мало другачија енергија и вибрација у односу на класичне презентације и активности обе институције, мени је врло занимљива, атрактивна и изазовна. На који начин се представити током Ноћи музеја, поготово у Будимпешти која има много музеја, и која у овом тренутку има изложбу Пикаса, био је прави изазов. Требало је анимирати људе да дођу у овај простор, а ја сам презадовољна посетом. Мој утисак је био да је за њих било потпуно неочикивано оно са чим су се сусрели, да ли је то музика сајлент диско, или фантастична српска кухињу коју је припремио угоститељ Ненад Анђелић, да ли је то гостопримство и љубазност наших домаћина на челу са Миланом Ђурићем, или поклончићи са којима је сваки посетилац отишао, можда осмеси које су имали на својим лицима гледајући филмове. Све то помало када се обједини одаје утисак је да је ово једна сјајна активност, која је отворила пут и новим идејама и ја се унапред радујем", рекла је Жељка Пудар испред Туристичке организације Србије.

Јадранка Ђорђевић, руководилац сектора за промоције Туристичке организације Београда позвала је све грађане Мађарске да дођу и посете Београд који током летњег периода нуди разна културна дешавања. Садржаји су разноврсни и за свачији укус, почев од популарног Београдског летњег фестивала-БЕЛЕФ, преко разних културних програма на Скадарлији, Ади Циганлији, Карневалу бродова све до Бир фест-а на којем ће посетиоци потпуно бесплатно моћи да уживају у концерту популарног музичког састава Рудиментал.

Српски културни центар у Будимпешти у Нађмезе улици 49, на тзв. пештанском Бродвеју представља једно незаобилазно место приликом доласка у Будимпешту. Својим свакодневним активностима богати културну понуду Срба у Мађарској и представља место окупљања све већег броја људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара