Др Надежда Басара у здравственом систему Србије

Водећи стручњак у свету за трансплатацију матичним ћелијама, проф. др Надежда Басара, директор болнице из Фленсбурга у Немачкој, говори о почетку сарадње са професорима и студентима Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Иницијатива Министарства здравља Србије да докторку Надежду Басару укључи у здравствени систем Србије коначно је уродила плодом. Недавно је на Медицинском факултету, као гостујући професор, одржала прво у низу предавања о најсавременијим методама лечења малигних болести у свету.

„За почетак ћу студентима да откријем нове методе лечења имуном терапијом, о којима се већ јако дуго говори. Има пуно врста имунотерапије, али она о којој ћу говорити није позната, колико знам, на нашим теренима, осим теоретски, али нема могућности да се примени. То су нове методе зове имунотерапија код малигних болести и то је у последњих 3,4 године познато, али први лек је тек прошле године регистрован. По свему судећи, по првим резултатима које смо видели је врло ефикасан", каже др Басара.

Представници студената Медицинског факултета у Београду радо су се одазвали овим предавањима на којима ће, као и немачким студентима и лекарима, пренети своја искуства.

„Предвиђа се могућност едукације студената у немачким болницама где могу месец или два да проведу током лета и да виде какав је приступ болеснику у немачким болницама, за које се сматра да имају врхунских здравства у Европи.

Занимало нас је и да ли ће њена сарадња са Министарством здравља у Србији утицати да се уведу најсавременији протоколи и лекови у лечењу малигних болести у Србији.

„Ја се надам томе, министар Лончар је направио кораке у том правцу, још пре неколико година и омогућио пацијентима да имају могућност да се лече у иностранству, тако да се надам да ће и нове лекове који се у данашње време брзо региструју да омогући нашим пацијентима", истиче др Басара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара