Дани српске културе у Швајцарској

У петак, 18. септембра свечано су отворени "Дани српске културе у Швајцарској", у црквеној сали Светоуспенског храма у Цириху.

Mанифестација Дани српске културе у Швајцарској - Дани Арчибалда Рајса, започели су 18. и трајаће до 27. септембра. Носилац овог пројекта је Звонко Јовановић, потпредседник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, а пројекат је под покровитељством Српског културног савеза Швајцарске.

Свечано отварање манифестације одржало се у црвеној општини Цирих у храму Успење Пресвете Богоридице на Швамедингену. Програм је отворила Виолета Алексић, цитирајући речи Арчибалда Рајса.

"Народ вам је храбар и његова храброст сеже до јунаштва. Могу то са правом да кажем јер сам гледао ваше војнике, а они нису били ништа друго до сам народ."

Звонко Јовановић и Бобан Петровић, председник Српског културног савеза Швајцарске, обратили су се двојезично посетоцима и позвали оца Мирослава да благослови скуп. Након тога је госте поздравила амбасадорка Србије у Швајцарској др Снежана Јанковић.

"Припала ми је част и задовољство што могу отворити и поздравити све вас на оваквом скупу који није само још једна манифестација наше дијаспоре, већ историјски моменат нашег народа. Захваљујем организаторима на труду и жељи да покажемо Швајцарској нашу културу и да споменемо човека који је за српски народ био изузетно важан", рекла је амбасадорка Јанковић.

Истакла је да бројна дијаспора у Швајцарској чува на најбољи начин своју културну баштину што је изузетно важно за наша поколења. Присутни су били и генерални конзул Зоран Јеремић као и Душан Видаковић, председник компаније Nidda Verlag, издавач листа Вести.

Након отпеване химне у извођењу сопранисткиње Данијеле Бјелице, приказан је филм о првом светском рату аутора Луке Николића, који је након пројекције одржао предавање. Љуба Манасијевић је својим извођењем духовних песмама украсио цео програм.

У суботу 19. септембра организована је посета гробу Милене Марић Ајнштајн, где су посетиоци у великом броју одали почаст веикој српској научници.

Након тога организован је концерт Љубе Манасијевића и Данијеле Бјелице у просторијама КУД-а Коло Баден.

Фудбалски турнир у част Арчибалда Рајса одржан је 20. септембра. У Српском културном друштву у Дибендорфу истог дана Калиграфска школа Тање Јанковић обрадовала је мноштво малишана и родитеља.

Манифестација се наставља и наредног викенда, тачније од 25. до 27. септембра, када ће се сусрести српски и швајцарски привредници.

У суботу, у српској абасади у Берну одржаће се откривање бисте др Арчибалда Рајса, након тога ће се оформити друштво швајцарско-српског пријатељства - Др Арчибалд Рајс у Венингену. Истог дана посетиоци ће моћи да погледају представу Лујза у извођењу глумачке екипе из Београда. Заједничким концертом КУД-а Царица Милица из Ропотова и КУД-а Коло-Баден, као и доделом плакета и награда, завршиће се дани српске културе у Швајцарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара