Матија Бећковић гост "Просвјете" у Бечу

СПКД Просвјета Аустрија, у оквиру програма "Представљање дела и аутора српске књижевности", протеклог викенда је бечким поштоваоцима књижевности представила живот и дело великог српског песника Матије Бећковића.

У препуној сали Храма Васкрсења Христова у другом бечком округу, 19. септембра, књижевно вече отворио је протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић, замоливши присутне да са пажњом послушају речи мудрог човека какав је Бећковић, саопштава Просвјета.

Вечери су присуствовали бројни уметници, писци и песници, студенти, чланови дипломатског кора, свештеници, представници српских организација у Аустрији.

О животном делу и књижевним остварењима академика Бећковића, говорила је професорка Светлана Матић, чланица управе Просвјете, истичући да он на српској књижевној сцени светли несвакидашњим сјајем већ пола века и да се о њему расправља у политичким и књижевним круговима од тренутка када је написао своје прве стихове. Нагласила је да је Бећковић аутор антологијских књига поезије и беседа, а да је своју највећу љубав овековечио у поеми Вера Павладољска, у којој су се, како је и сам истицао, укрстили живот и поезија.

Иако је био гост Просвјете у неколико наврата, сваки његов нови долазак је значајан као и први.

Обраћајући се присутнима, Матија Бећковић се захвалио Просвјети на позиву и срдачном дочеку. Присутни су имали прилику да у једном даху изговореном, надахнутом двочасовном песничком монологу чују Бећковићеве песме, попут: Косово поље, Краљ Петар Други, Мајка, Хлеба и језика, Поема Моми Капору, Ниси ти више мали, Ћераћемо се још, Господе помилуј, Рече ми један чоек...

"Захвалан сам вам јер сте у пуној снази и лепоти. Ви нисте далеко од своје земље. Беч је важно место културе, у коме су живели и стварали и своја дела објављивали највиши синови наше културе, попут Његоша, Ђуре Даничића, Вука Караџића, Бранка Радичевића и писали су ћирилицом, као што данас ћирилицом пише Матица Српска, Књижевна задруга, излази лист Политика и она неће пропасти, јер у свету много више људи пише ћирилицом него латиницом", нагласио је Бећковић.

Председник Друштва, проф. Срђан Мијалковић је уручио Матији Бећковићу Велику повељу Просвјете и захвалио му на подршци и поверењу. Мијалковић је присутне обавестио да ће Просвјетина школа српског језика, уз подршку академика Бећковића, свечано и званично почети нову школску годину, 4. октобра гостовањем дечјег песника Љубивоја Ршумовића, што је поздрављено громким аплаузом. Школа има велику подршку Епархије аустријско-швајцарске, а пројект је суфинансирала и Управа за дијаспору Србије.

Музички део програма је дивним мелодијама пропратио изванредни гитариста Зоран Димић. Потписивање књига, фотографисање и дружење са академиком Бећковићем је потрајало до касних вечерњих сати.

Песник је 20. септембра био гост на храмовној слави у цркви Успења пресвете Богородице у 16. округу. Том приликом је јавности представљен план реновирања ове цркве.

Епископ аустријско-швајцарски Андреј топло је поздравио драгог госта, а он је узвратио надахнутом беседом у којој је истакао важност подршке коју владика пружа напорима Просвјете на културном и образовном раду, као и осталим организацијама и истакнутим појединцима који се труде да положај српске заједнице у Аустрији буде одговарајући њеном броју и значају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара