Изложба домаћих уметника "Констелације" у Паризу

Изложба "Констелације", која ће бити одржана од 17. септембра до 17. октобра у Културном центру Србије у Паризу, окупља 12 уметника млађе генерације који активно делују на савременој уметничкој сцени Србије.

Уметници који ће се представити француској публици су Ана Адамовић, Иван Грубанов, Наташа Кокић, Жолт Ковач, Марко Марковић, Горан Мицевски, Бранислав Николић, Немања Николић, Нина Симоновић, Саша Ткаченко, Марија Шевић и Иван Шулетић.

Они у својим истраживањима укрштају различите уметничке праксе, приступе, поетике и позиције и бележе, истражују и преиспитују могућности уметничког деловања у турбулентним, неизвесним, обесхрабрујућим приликама које их окружују.

Оклевајући између наде и анксиозности, идеалистичких жеља и реалних могућности, колективног ангажмана и интимистичког приступа, покрећу низ питања о позицији појединца-уметника у друштву, о могућности активног деловања на промену истог, кроз непрестане дијалоге просслости и садашњости.

Било да су мотивисани генерацијском повезаншћу, сличношћу уметничких поетика или пак позицијом у специфичном пољу деловања, ти својеврсни облици самоорганизовања вид су једне аутентичне борбе за сопстевено и аутономно место у друштву.

Конципирана као отворено поље, које за своје полазне тачке узима гестове уметника без намере да их уклопи у једносмерни, лако читљиви или очекивани репрезентацијски наратив, изложба Констелације позива посматрача на дијалог, на промишљање о могућностима успостављања плуралних, еволутивних, нешегмонистичких релација, на преиспитивање постојећих констелација у једном мултиполарном свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара