Србија међу уметницима европске "Парадигме"

Овогодишња, 3. изложба Централне европске иницијативе (ЦЕИ), отворенa je 22. јула, у Културном центру ЦЕИ у италијанском граду Трсту, а међу експонатима су и радови дванаест уметника из Србије.

Посебно интересовање изазвали су радови реализовани у оквиру ScanMan Пројекта, који су инспирисани актуелним дубоко узнемиравајућим светским догађајима: терористички напади, бомбаши самоубице, трговци органима, нарко босови... као и уметнички рад под називом Папа, младог уметника Вука Вучковића, докторанта Факултета ликовних уметности у Београду.

На позив Удружења уметности источне Европе Парадигма пројекат и Централне Европске иницијативе (ЦЕИ), Уметничко удружење ПОДР.УМ. из Београда је добило прилику да на овогодишњој, трећој Изложби, која је постављена у Културном центру ЦЕИ у Трсту (Италија), представи 12 уметника и уметничких група из Србије: диСтруктура, ТКВ, Никола Коља Божовић, Миле Шаула, Вук Вучковић, Мина Радовић, Нина Станковић, Љубомир Вучинић, Тијана Кнежевић, Биљана Миленковић, Драган Ђорђевић и Стево Мандић.

Изложбу ће публика моћи да погледа до 30. новембра. Овај уметнички догађај је међународног карактера и укључује Италију, Словенију, Хрватску, Србију и Аустрију.  Централно - европска иницијатива, коју чини 18 земаља - представља најстарији и највећи Форум регионалне сарадње у централној и источној Европи и на Балкану. Фокусира се на стварање атмосфере дијалога између носилаца савремене уметности коју представљају земље чланице укључујући и Србију.

Свечаном отварању је, поред осталих, присуствовао и млади уметник из Панчева Вук Вучковић. Поред многобројних награда и признања, Вучковић је поклоницима ликовне уметности познат и као учесник Пројекта ScanMan, односно Скенирани човек, са радом под називо Папа, који је изазвао много коментара. У Пројекту Скенирани човек учествовало је више уметника, а реч је о серији радова на којима се налазе представе људи у природној величини, пропуштене кроз x-ray зраке. Подлога за сликање је посебно припремљено платно затегнуто преко шперплоче, по својој текстури и начину припреме слично подлози за средњовековне иконе. Техника сликања је ербраш са акрилним бојама и тушем, уз коришћење великог броја шаблона. Аутори су били инспирисани актуелним дубоко узнемиравајућим светским догађајима: терористички напади, бомбаши самоубице, трговци органима, нарко босови... Физиономије скенираних људи и предмети које они поседују, су бирани тако да чине скуп екстремних производа данашњице, док њихов спољашњи изглед одговара људима које свакодневно виђамо.

Називи радова се више тичу спољашњости скенираних људи (Папа, Путник, Пословни човек, Пушач, Музичар...) што доприноси бољем дијалогу са публиком, даје право посматрачу да створи своју причу и одгонетне њихов идентитет. Интеракцију са публиком подстиче и неуобичајен начин потписивања уметничких радова QR-кодом. Захваљујући овој иновацији и публика може, помоћу камере мобилног телефона и софтвера (апликације) за декодирање кода, да скенира QR код, чиме добија више информација о жељеном делу и аутору.

"На овој изложби је, порд осталог, и мој Папа, познат београдској публици из серије и драго ми је што сам био присутан да испратим и реакције иностране публике. Новину у мом излагачком раду представља збирка радова у тврдом повезу, А3 величине, која обједињује свих девет графика димензија 200 x 100 цм. Веома сам задовољан реакцијама људи који су посетили изложбу у Трсту и надам се сличном исходу код домаће публике", рекао је Вук Вучковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво